Pred Mitrovčanima uzbudljiv vikend

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Festival „Carski Sirmijum – Grad legendi“ održaće od 31. do 2. septembra u Sremskoj Mitrovici. Tim povodom danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije. Na konferenciji su govorili Svetlana Sabo, direktorica Turističke organizacije grada, zatim direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem“ Dušan Drča i Zorica Miščević, takođe ispred pomenute Ustanove.

„Carski Sirmijum – Grad legendi“ je festival koji će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja, organizovana tokom leta u Gradu.

Ovaj trodnevni kulturno-zabavni događaj probudiće legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

Festival se otvara u petak, predstavom Legenda o Maksimijanu Herkuliju uz plesačice i borbu gladijatora, nakon čega će se u Gradskom parku – Sirmijumskom forumu, održati raznovrsni programi: kovanje rimskog novca, degustacija rimske hrane i vina, pijaca robova, video-projekcije, gozba u triklinijumu, izložba i prezentacija Projekta Glac…

Subota je dan za izradu mozaika koje će deca i građanstvo praviti na radionici u Gradskom parku. Taj dan će biti završen i veliki podni mural sa temom Sirmijuma i mozaika, koji će prethodnih dana crtati umetnici na Trgu Ćire Milekića. Defile Riimljana i Rimnjanki iz Gradskog parka dolazi do Žitnog trga gde se održava XXVII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Početak festivala je zakazan za 20 časova.

Besednici će se nadmetati za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. i druge vredne nagrade.

Prijavilo se više od 20 besednika, a takmiče se na slobodnu i zadatu temu.

Ove godine članovi Odbora Festivala odlučili su se za sledeće zadate teme:
– Kad nema onih koji pamte, čije to vatre sećanjem plamte
– Prozivka od Zejtinlika, Krfa i Vida
– Na glumačkom nebu, zvezda se gase
– Pero u tuđoj ruci, sine, opasnije je od mača (Stefan Nemanja)
– Psovke su argumenti onih, koji nisu u pravu (Žan Žak Ruso)

Prijavljeni besednici su iz sledećih institucija: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet političkih nauča Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Pravni fakultet u Banjoj Luci, Zadužbina Dositej Obradović u Beogradu, Fakultet umetnosti Priština, Zvećan, Kosovska Mitrovica, Kulturni centar Vrbas, Centar za nacionalnu politiku, Muzička škola „Petar Krančević“ Sremska Mitrovica, Kreativni studio i teatar „Garrtel“ Sremska Mitrovica i Udruženje mladih aktivista Pećinci.

Himnu Festivala izvešće vokalni solista Aleksandra Padrov. Ovogodišnju Uvodnu besedu govoriće Tijana Trivić, član Literarne sekcije Mitrovačke gimnazije, pod nazivom „Beseda o Mitrovačkoj gimnaziji“ a u revijalnom delu Festivala Prim. dr Dimitrije Stojšić govoriće autorsku besedu „San“.

Tokom revijalnog dela manifestacije nastupiće i pobednici IV festivala besedništva osuđenih lica.

Program će voditi Radovan Seratlić.

U muzičkom delu nastupiće Lena Kovačević, srpska džez pevačica, kompozitor i tekstopisac, pevačica čiji muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike, a svojim izgledom i šarmom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Lena se smatra jednim od najvažnijih muzičara nove generacije, a publika Festivala besedništva imaće priliku da uživa u njenom raskošnom talentu.

Besedničko sudsko veće čine: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Tatjana Venčelovski, dramska umetnica i mr Zoran Levajac, advokat.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

U slučaju lošeg vremena manifestacija će biti održana u Pozorištu „Dobrica
Milutinović“.

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci. Organizovaće se interaktivne radionice u kojima će deca, kostimirana u Rimljane i podeljena u tri legije osvajati rimske novčiće, kako bi došli do glavne nagrade. Festival se završava atraktivnim muzičko-scenskim performansom Umetničkog centra TALIJA iz Beograda.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija ROMAN SELFIE, načinjenih na Festivalu i poslate na e-meil organizatora, za koje glasanje počinje odmah nakon zatvaranja Festivala i traje pet dana, do konačnog proglašenja i dodele nagrada obezbeđenih od strane sponzora.

U Gradskom parku, tokom svih dana, biće organizovana i ANTIČКA PIJACA SUVENIRA.

Gosti Festivala biće: „Rimski dani“, Vinkovci „Spectacila Gladiatoria“ , Pula „Rimski dani“, Hrtkovci.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova, preduzetnika i pojedinaca.

PROGRAM FESTIVALA:

 

You may also like