Posečeno najlepše drvo u Mitrovici, nova stabla u Gradskom parku

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nakon što je nedavno u okviru radova na rekonstrukciji ulice Vuka Karadžića posečeno, po mnogima najlepše drvo u Sremskoj Mitrovici – Judino drvo koje se nalazilo na samom obodu Gradskog parka Mitrovčani su pokrenuli online peticiju da nekoliko stabala istog ponovo krasi mitrovačku oazu.

Iz lokalne samouprave poručili su da za peticijom nema potrebe, jer je već u planu sadnja više stabala pomenutog drveta.

Kako je za Ozon obasnio Miroslav Jokić, nečelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu stručnjaci zaduženi za zelenilo u okviru radova u ulici Vuka Karadžića imali su nekoliko zadataka. Prvi od njih jeste da utvrde koja stabla ranije posađena bi mogla da prežive privremeno izmeštanje. Njih nije bilo puno, ali određeni broj istih je privremeno uzmešten i biće ponovo posađen u pomenutoj ulici kada za to dođe vreme.

„Drugi zadatak je bio da utvrde da li se nešto od postojećeg zelenila nalazi na trasi pešačke staze, puta ili bilo kog drugog dela saobraćajnice i utvrđeno je da se dva drveta nalaze baš na mestu pešačke staze, a jedno od njih je i Judino drvo“, objašnjava Jokić.

On kaže da bi zbog potreba radova morao biti uklonjen deo korena drveta, što bi na kraju dovelo do njegovog sušenja.

„Kako bi se u okviru radova na rekonstrukciji moglo postaviti sve ono što je projektom planirano, behaton, ivičnjaci i tako dalje morali bi poseći deo korena, a to bi dovelo do toga da bu se drvo u narednih godinu dana moralo ukloniti, jer bi počelo da se suši. Takođe, utvrđeno je od strane stručnjaka da je Judino drvo bilo bolesno i kada je posečeno moglo se videti da je polovina drveta trula, što opet znači da bi ono i samo u nekih godinu dana palo i bilo bi sigurno opasno po bezbednost samih prolaznika“, priča dalje načelnik i dodaje da nakon što je utvrđeno da se Judino drvo mora poseći doneta odluka da se nekoliko stabala istog posadi u samom parku.

Treći zadatak koji stručnjaci imaju jeste ozelenjavanje ulice Vuka Karadžića nakon završenih svih radova na samim saobraćajnicama, stazama, rasveti i sl.

„Projektom je planirano da u samoj ulici Vuka Karadžića bude posađeno oko 40 stabala, što je daleko više nego što ih je bilo pre radova. Odlučili smo se na taj postupak kako bi ulica bila što približnijeg izgleda samom parku i generalno sve što se radi u ulici je u vizuelnom smislu slično parku. Ideja nam je da se na neki način Gradski park i njegov izgled proširi na samu ulicu Vuka Karadžića“, završava Jokić.

You may also like