Ovo je još jedan način da banke dodatno ZARADE

Kao još jedan način da dodatno zarade, pojedine banke su se dosetile pa naplaćuju i održavanje računa koji nisu aktivni. Ovih dana šalju obaveštenja klijentima da će ubuduće održavanje računa naplaćivati 150 dinara mesečno, uslugu koja je inače bila besplatna.

Postoji 7,5 miliona tekućih računa, od toga pet miliona aktivno

U Srbiji, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, postoji 7.570.241 tekućih računa, od toga aktivno je 5.007.483. Prostom računicom dobija se da bi samo za jedan mesec, pod uslovom da sve banke uvedu ovaj trošak klijentima, mogle da prihoduju 384 miliona dinara, odnosno 3,2 miliona evra!

Pod neaktivnim računima se smatraju oni koji nisu imali promenu minimum 12 meseci. Zato proverite status svih računa i ako ih ne koristite – ugasite ih, kako vam se ne bi desilo da bespotrebno izdvajate novac. Za godinu dana – 1.800 dinara.

Glavni motiv dodatna zarada

– Prvi i osnovni motiv banaka za uvođenje ove naknade sigurno jeste dodatna zarada. Verovatno su analizom finansijskih pokazatelja i svih svojih proizvoda, uvideli da im profit opada, pa su tražili i našli način da to nadomeste, a da prividno izgleda da ne opterećuju klijenta – kaže za „Blic“ Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“.

Petina prigovora klijenata NBS na naknade za račune

A da građani imaju problema kada je reč o nankadama za račune potvrđuje i Izveštaj o podnetnim pritužbama i prigovorima Narodne banke Srbije za period od oktobra do decembra 2017. Korisnici su se, između ostalog, žalili centralnoj banci i na otvaranje, vođenje i gašenje tekućeg računa i naplatom naknada po osnovu vođenja tekućeg računa.

U četvrtom tromesečju 2017. najveći broj pritužbi s prigovorom na rad banaka odnosio se na kredite (41,2 odsto), potom na tekuće račune (22,5 odsto), platne kartice (17,6 odsto) i deviznu štednju (7,5 odsto).

(Danijela Nišavić)BLIC

You May Also Like