Održana konferencija na temu „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U četvrtak, 1. novembra u Gradskoj kući Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uz domaćina Agenciju za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organzovali su konferenciju „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“.

Skupština Srbije usvojila je sredinom godine Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na seoznskim poslovima u određenim deltanostima koji bi trebalo da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Novi zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Foto: S. Nikolić

Možda Vam se svidi i