Objavljen IPARD Vodič za korisnike

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, objavilo je Vodič za korisnike IPARD II programa za Meru 1 –
investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Vodič pojašnjava ciljeve i namenu IPARD II programa, način korišćenja i uslove za dobijanje sredstava, finansiranje projekata, kontrolu, postupke i potrebnu dokumentaciju za sprovođenje Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Vodič daje odgovore na pitanja značajna za dobar odabir projekta i pravilno podnošenje zahteva za IPARD podsticaje i pomaže korisnicima da bolje razumeju celi proces i njihova prava i obaveze – od objavljivanja javnog poziva, preko podnošenja zahteva za odobrenje projekta, kontrole na licu mesta, prijema rešenja o odobravanju projekta, realizacije investicije, pa sve do isplate podsticaja.

Vodič je informativnog karaktera, pa se korisnici upućuju na važeći Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Za IPARD II program je karakteristično da je veoma zahtevan i potrebno je pribaviti obimnu dokumentaciju i obaviti detaljne pripreme, navodi se između ostalog u Vodiču i dodaje da bi naši poljoprivredni proizvođači trebalo da se dobro informišu, da budu spremni da ozbiljno pristupe, dobro odaberu formu podrške i pripreme svu neophodnu dokumentaciju.

Više informacija korisnici mogu da dobiju u UAP, u Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama Srbije i Vojvodine, kao i u lokalnim i regionalnim razvojnim agencijama.

Korisnici iz Sremske Mitrovice mogu da se informišu u Agenciji za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, na adresi Svetog Dimitrija br. 6 kao i putem telefona 610-573 (Vodič i prateća dokumentacija može da se preuzme sa sajta Agencije www.arrsm.rs.).

Vodič i prilozi u elektronskoj formi može da se preuzme sa zvaničnih internet stranica Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, odnosno sa sledećih linkova:

Vodič za korisnike IPARD II programa – M1 možete pronaći OVDE.

Prilog 1 – Lista prihvatljivih investicija i troškova OVDE.

Prilog 2 – Obrazac zahteva za odobravanje projekta – popunjen primer OVDE.

Prilog 3 – Obrazac zahteva za isplatu podsticaja – popunjen primer OVDE.

Prilog 4 – Kontakti PSSS Srbije i PSS AP Vojvodine OVDE.

Prilog 5 – Područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi OVDE.

Prilog 6 – Kontrolne liste (minimalni nacionalni uslovi za M1) OVDE.

Možda Vam se svidi i