Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Druženjem u prostorijama Udruženja „Daun“ danas je u Sremskoj Mitrovici obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Prema rečima Radovana Kekića, sekretara sremskomitrovačkog Opštinskog udruženja za pomoć osobama sa Daun sindromom najbitnija poruka koje Udruženje želi poslati obeležavanjem današnjeg datuma jeste da osobe sa Daunovim sindromom nisu bolesne, samo različite, da su te osobe pune ljubavi i nežnosti za sve ljude oko sebe.

Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić naglasio je da Sremska Mitrovica već duži niz godina ima dobru saradnju sa Udruženjem u smislu novčane, ali i drugih oblika podrške.

Udruženje „Daun“ iz Sremske Mitrovice postoji više od 10 godina i trenutno broji 24 člana obolelih od Daunovog sindroma sa teritorije opštine Sremske Mitrovice.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Možda Vam se svidi i