Nekadašnji ambasador Japana posetio OŠ “Sveti Sava”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nekadašnji ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagaji prošle nedelje je posetio Osnovnu školu “Sveti Sava” u Sremskoj Mitrovici. Negov dolazak označio je početka saradnje pomenute škole i škole „Sava“ iz Japana.

U čast posete nekadašnjeg ambasadora učenici i nastavnici škole „Sveti Sava“ priredili su priredbu.

“Nisam ni očekivao ovako veliku priredbu i voleo bih da u Japanu pokažem snimak, deca će biti oduševljena. Dugo sam imao ovu ideju i hteo sam da iskoristim posetu gradonačelnika Hofua i doveo sam ga pravo sa aerodroma ovamo, pogledali smo reku Savu i došli u Školu ‘Sveti Sava’. On je to posle pričao u Japanu i hteli su da nešto urade i uzvrate. Sa druge strane naš grad je domaćin za odbojkaše iz Srbije i sve je spremno mogu da dođu da se klimatizuju i da vežbaju. U septembru ove gdoine će biti desetak dana kod nas. To je jedan grad u kojem znaju gde je Srbija, uče sprski jezik, jedu srpsku hranu. U osnovnim školama zajedno će ručati našu i srpsku hranu, kuvari su učili šta jedu Srbi, prave pljeskavice, nemamo još kajmaka. Saradnje će trajati i posle Olimpijade u Tokiju 2020. i ovo će biti povod za kulturnu razmenu, dece iz naših škola su htela da ovo bude početak dobrih odnosa i saradnje”, rekao je nekadašnji ambasador Japana u Srbiji Nagaši.

On je dodao da Srbija i Japan jesu daleko, ali da saradnja između ove dve škole dokazuje da prijateljstvo ne poznaje udaljenosti ni granice.

Dragana Sretenović, direktor OŠ “Sveti Sava” izrazila je zadovoljstvo u ime celog kolektiva što su imali priliku da ugoste nekadašnjeg ambasadora i velikog prijatelja Srbije.

“Na inicijativu ekselencijenekadašnjeg ambasadora Tadaši Nagaji naša škola je uspostavila saradnju sa školom Sava u gradu Hofu u Japanu. Grad Hofu će biti i domaćin našoj odbojkaškoj reprezentaciji za vreme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine i to je još jedna spona između dve zemlje. Naše dve škole povezuje ime „Sava“, a nadam se u budućnosti i veliko prijateljstvo“, rekla je Sretenović.

Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica takođe se zahvalio na poseti.

“Veliki prijatelj naše zemlje i našeg naroda. Punih 16 godina koliko je Tadaši Nagaji bio ambasador u našoj zemlji čitava njegova diplomatska aktivnost išla je u pravcu da se napravi prijateljstvo između naša dva naroda i prošle godine kada je on sa gradonačelnikom Hofua posetio naš grad izrazio je želju da poseti ovu školu i da napravi još jedan most prijateljstva između Japana i Srbije između Grada Hofua i Grada Sremska Mitrovica. Očekujemo da uspostavimo saradnju u oblasti kulture, turizma i svim drugim oblicima koji budu bili potrebni i odgovarajući”, rekao je Janković.

Možda Vam se svidi i