Sremska Mitrovica – Na dve od tri javne arterske česme koliko ih ima u Salašu Noćajskom povećana je količina arsena – kancerogena koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma.

Nakon analize kvaliteta vode na svim česmama koju je nedavno sproveo Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica u tom mestu povišena količina arsena zabeležena je na česmama u ulicama Dobrosava Coke Radosavljević i Dušana Dostanić, dok je voda na česmi u ulici Stojana Čupić kod broja 71 isprava za piće.

Kako je objasnio Nikola Kalinić iz Zavoda količina arsena na pomenute dve česme je dvostruko viša od dozvoljene, odnosno njegova vrednost iznosi 0,02 mg/l.

„Rizik za zdravlje postoji čim je koncentracije neke materije veća od propisane, ali da je situacija alarmantna nije i nema mesta za paniku. U dogovoru sa predsednikom Mesne zajednice Salaša Noćajski u narednih nekoliko dana biće ponovo odrađena analiza kvaliteta vode, pa će se na osnovu istih ukoliko ponovo bude povećana količina arsena tražiti adekvatno rešenje tog problema“, rekao je Kalinić za Ozon.

Prema njegovim rečima u slučaju da se utvrdi da je koncentracija arsena konstantno veća od dozvoljena moguće je pristupiti rešavanju problema na više načina, od koji su dva najednostavnija – bušenje drugog bunara sa ispravnom vodom i mešanje te sa vodom iz postojećeg bunara što bi direktno uticalo na smanjenje koncentracije arsena ili ugrađivanje filtera na česmama.

„Voda jeste higijenski neispravna, tako kaže Zakon i moja preporuka je da koriste vodu sa česme u ulici Stojana Čupića, ali napominjem da ni druge dve česme nisu zatvorene“, rekao je Kalinić i objasnio kako se dolazi do cifre koja predstavlja graničnu vrednost.

„Od one koncentracije koja izaziva simptome bolesti i oštećenja 100 puta umanjena vrednost predstavlja upravo graničnu vrednost. Što u konkretnom slučaju znači da rizik postoji, ali je minimalan. Strašno je reći da je koncentracija arsena u vodi duplo veća od dozvoljene, ali ako se kaže da je dozvoljeno 0,01 mg/l, a da ga ima 0,02 deluje manje strašno“, objasnio je Kalinić.

On je ponovio da nema mesta za paniku i da će vrlo brzo biti odrađena još jedna analiza kvaliteta vode na sve tri česme u Salašu Noćajskom i rezultati iste predstavljeni javnosti.

Možda Vam se svidi i