Mitrovčani potpisali preko 100 donorskih kartica. Gradonačelnik Sanader primer drugima

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici juče je upriličeno svečano potpisivanje donorskih kartica.

Sve ukupno tom prilikom potpisano je preko 100 kartica, a među potpisnicima našli su se gradonačelnik Vladimir Sanader i načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

O značaju donatorstva govorili su prof.dr. Dušan Šćepanović, hirurg-urolog kome je pre 10 godina transplantirano srce, zatim prof.dr. Ljiljana Šćepanović, šef Katedre za histologiju KCS, prof. dr Biljana Stoimirović, Šef Katedre interne medicine i šef peritoneumske dijalize KCS i Dr. Nada Mladenović, specijalista medicine rada i savetnica u Ministarstvu zdravlja ispred sektora biomedicine koja obezbeđuje donorske kartice.

Dr Mladenović je prvo podsetila na to da početkom naredne godine stupa na snagu zakon po kojem će svi građani Srbije biti donori.

“Podržavam i akciju potpisivanja donorskih kartica i novi zakon, jer uvek treba pomoći onom ko je u nevolji. Zašto nešto nositi pod zemlju, ako može da ostane na zemlji i nekome produži i olakša žuvot”, rekla je ona.

Gradonačelnik Sanader kratko je u ime lokalne samouprave rekao da će on i negovi saradnici sopstvenim primerom pokušati da motivišu građane Mitrovice da potpišu donorske kartice.

“Okupili smo se da damo podršku onima kojima je ona neophodna, ovde su sva naša uduruženja koja se bave socijalnom i zdravstvenom zaštitom, a evo i mi kao zvaničnici grada želimo da promvišemo akciju potpisivanja donorskih kartica. Danas jesmo, sutra nismo tu, ali neko uvek ostaje iza nas i uvek nekome možemo pomoći. Mislim da je ovo jedan humani i veliki čin i da bi svi Mitrovčani trebali da slede naš primer”, rekao je Sanader.

Lazar Čolić ispred Udruženja bubrežnih bolesnika Grada Sremska Mitrovica kratko je dodao da je njemu presađen bubreg 2001. godine i da savršeno dobro zna kroz kakve je muke prošao dok je čekao novi organ, te apelovao još jednom na Mitrovčane da budu humani u potpišu donorske kartice.

Zvanični podaci govore da je trenutno u Srbiji oko 1.000 ljudi na listama čekanja za novo srce, između 30 i 40 osoba jetru, između 40 i 50 bubrege, više od 700 i za ostale organe.

You May Also Like