Mitrovački akcijaši na tradicionalnom druženju u Omladinskom naselju „Letenka“

Sremska Mitrovica – Novosadsko udruženje građana „Akcijaš“ koje okuplja brigadire – akcijaše, učesnike nakadašnjih omladinskih radnih akcija, organizovalo je tradicionalno druženje u Omladinskom naselju „Letenka“.

Nekoliko stotina akcijaša iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije prisetili su se onih za njih nezaboravnih trenutaka koje su provodili u omladinskim naseljima širom bivše Jugoslavije.

Sa izgradnjom porušene domovine nakon Drugog svetskog rata prvi su krenuli u to vreme omladinci svrstani u brigade. Radilo se uglavnom ručno jer u to vreme nije bilo dovoljno mehanizacije. Ipak to im nije smetalo da izgrade veliki broj fabrika, mostova, saobraćajnica, pa čak i da izgrade Novi Beograd.

Sve do kraja osamdesetih godina koliko su se organizovale radne akcije, Omladinsko naselje na Letenci bilo je jedno od najbolje uređenih naselja brigadira u tadašnjoj Jugoslaviji. Smešteno na Fruškoj gori okruženo šumom i čistim vazduhom pružalo je idealan smeštaj za rad, odmor i rekreaciono druženje akcijaša.

Od osnivanja naselja sedamdesetih godina, pa do osamdeset devete godine koliko su trajale akcije, u naselju na Letenci boravilo je na desetine hiljada omladinaca iz svih republika i pokrajina tadašnje države. I ovog puta okupio se veliki broj sada već ljudi u zrelim godinama da evociraju uspomene i da još jednom obiđu naselje u čijem su kompleksu paviljoni za smeštaj nekada brigadira, a onda i za smeštaj učenika koji su tu dolazili u školu u prirodi, zatim veliki amfiteatar za organizovanje priredbi i koncerata kao i otvoreni sportski tereni.

Bilo je mnogo onih koji su sa velikom tugom u očima obilazili ovo naselje koje će se ovog leta rušiti i na temeljima sadašnjih paviljona nići će veliki sportsko rekreacioni centar.

Kada se za dve godine završe sportski objekti koji su u planu da se na tom mestu podignu, čitav taj kompleks će se i dalje zvati „Letenka“ baš na uspomenu na nekadašnje radne akcije i jedno predivno akcijaško naselje.

Put koji su akcijaši izgradili krčeći sedamdesetih godina šumu na Fruškoj gori izgradnjom novog sportsko rekreacionog centra i dalje će nositi isti naziv „Partizanski put“.

Hiljade i hiljade nekadašnjih omladinaca i omladinki iz Sremske Mitrovice učestvovali su na radnim akcijama širom nekadašnje Jugoslavije. Veliki broj njih nalazili su se i na odgovornim mestima u štabovima akcija.

Celodnevno druženje brigadira na Fruškoj gori upotpunili su svojim programom članovi folklornog ansambla „Kolo“, pesnik Pero Zubac koji je nekada učestvovao na radnim akcijama kao i veliki broj umetnika, pevača, recitatora.

Za ručak je pripremljen pasulj koji se na poseban način priprema već dugo godina u kuhinji na Letenci.

Večernjim druženjem uz logorsku vatru i pesmu brigadira završeno je još jedno druženje akcijaša uz obećanje – vidimo se i sledeće godine na ovom istom mestu.

You May Also Like