Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Prodajna izložba i svečanost povodom licence Dnevnog boravka

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, nekoliko gradskih organizacija osoba sa invaliditetom danas je u prostorijama Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici organizovalo prodajnu izložbu rukotvorina.

„Pre svega bih se zahvalila inicijatoru ove izložbe, a to je kao i ranijih godina Dnevni boravak Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ kojem su se pridružila još neka naša gradska udruženja. Sve što je danas izloženo članovi istih su samostalno uradili, bili su kao i uvek kreativni, vredni i to se svakako vidi. Grad Sremska Mitrovica je uvek tu da ih podrži i da zajedno sa njima pokaže da su svi podjednako značajni članovi naše zajednice“, rekla je prilikom obilaska izložbe zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Istim povodom, ali i povodom dobijanja licence za rad u prostorijama Dnevnog boravka održana je prigodna svečanost kojoj je prisustvovao i načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

„Danas na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Gradska uprava je rešila da pored niza aktivnosti obeleži i jednom jako lepom i prigodnom svečanošću na kojoj smo se da tako kažem „pohvalili“ licencom koju je Dnevni boravak dobio za obavljanje svoje delatnosti iz oblasti socijalne zaštite. Ujedno smo se pohvalili i svim onim radovima koji su u Dnevnom boravku u prethodnom periodu izvršeni, a bilo ih je dosta“, rekao je Mirnić.

On je dodao da je u poslednja 3-4 meseca na prostorijama Boravka zamenjena stolarija, da je objekat okrečen, da su uređena tereteana i grnčarska radionica u podrumskim prostorijama, kao i samo dvorište sa plastenikom.

„Licenca je velika stvar za nas, jer trebalo je ispuniti niz preduslova da bi je dobili u čemu smo mi i upeli. Škola „Radivoj Popopvić“ je krenula u postupak licenciranja pre nekih godinu dana i tada smo u jednom trenutku pomislili da ćemo biti primorana da Boravak ugasimo. Prvi problem je bila legalizacija objekta, a nju smo uspeli da završimo zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Zatim trebalo je ispuniti sve one bezbednosne uslove, uskladiti sve sa pravilnicima, licencirati zaposlene i niz još nekih stvari. Na našu veliku sreću i zadovoljsto sve to smo uspeli da uradimo i kao kruna svega toga došla je licenca“, objasnio je Negovan Nikolić, direktor ŠOSO „Radivoj Popović“ i dodao da je licenca dobijena na period od pet godina.

Direktor je iskoristio svečanost i podelio zahvalnice svim ustanovama i pojedincima koji su dali svoj doprinost u postupku licenciranja.

Dnevni boravak je licenciran za decu, omadinu i odrasla lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, trenutno usluge istog koristi 35 osoba, a sve usluge padaju na teret Grada Sremska Mitrovica.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Možda Vam se svidi i