Kaciga glavu čuva: Edukativna tribina za vozače mopeda

Sremska Mitrovica – U prostorijama Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici juče je održana tribina o unapređenju bezbednosti vozača mopeda.

Organizator tribine je Savet za bezbednost saobraćaja grada Sremska Mitrovica.

„U toku prošle godine organizovali smo pet ovakvih kampanja. Odlučili smo se da sa tom praksom nastavimo i da počnemo sa mopedistima zato što imamo jedan neočekivan podatak koji govori da je naglo pao procenat vozača mopeda koji koriste zaštitne kacige kao nabitniji deo zaštitene opreme i on se sada nalazi na nekih 53,4% što je među najlošijim rezultatom u Republici Srbiji“, rekao je načelnik Uprave za saobraćaj Miroslav Jovanović.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u periodu od 2012. do 2106. godine na području grada Sremska Mitrovica poginuo je jedan mopedista, 109 lica je povređeno u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali vozači ili putnici motocikala i mopeda i to je 11% od ukupnog broja povređenih lica u saobraćaju. Prosek na republičkom nivou je 8%.

Najviše, kako objašnjava Jovanović, stradaju mladi uzrasta od 15 do 30 godina, a glavni uzrok saobraćajnih nezgoda jeste nepropisno obavljanje radnje od strane vozača mopeda, odnosno motocikala.

„Cilj nam je podići svest i znanje vozača o bezbednom učešću u saobraćaju, čime bi se smanjio i broj nesreća“, rekao je Jovanović.

Naredna tribina biće posvećena bezbednosti biciklista i biće održana u junu meseca.

Prisutnima na tribini su od strane Saveta za bezbednost saobraćaja grada Sremska Mitrovica podeljene zaštitne kacige, flajeri sa ključnim savetima za bezbedno učešće u saobraćaju i drugi promotivni materijal.

You May Also Like