Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, a na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom broj obolelih je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

U ovoj nedelji nadzora nad gripom, registrovane stope oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija su nešto više od zabeleženih vrednosti stopa tokom prethodne nedelje. Do sada nije potvrđena infekcija virusom gripa na teritoriji sremskog okruga.

Tokom prethodnog perioda Instutu za javno zdravlje Vojvodine PCR laboratorijskim testiranjem uzoraka iz novosadskog doma zdravlja kod pacijenata je potvrđena je infekcija virusom gripa tipa B i virusom gripa tipa A (H1N1)pdm09.

Podsećamo na opšte mere prevencije gripa :
– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica – nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici).

Možda Vam se svidi i