Sremska Mitrovica – Od 1. novembra ponovo su na snazi odredbe Zakona o saobraćaju koje se odnose na zimsku opremu koju moraju da imaju sva vozila, tim povodom Vladimir Roljić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici održao je mini konferenciju za medije.

Roljić je na konferenciji podsetio vozače da zimska oprema podrazmeva pre svega zimske pneumatike čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm. Takođe, Roljić je napomenuo da su vozači u obavezi da na onim deonicama puta za koje postoji oznaka obaveznog korišćenja lanaca u vozilu poseduju lance, a ukoliko na kolovozu ima snega ili leda ti lanci moraju biti postavljeni na točkove.

„Bez obzira da li je vozilo potpuno ispravno i ima ispravne uređaje za upravljanje i zaustavljanje oni ne mogu da daju svoj puni doprinos ukoliko pneumatici nisu ispravni, odnosno odgovarajući“, rekao je Roljić.

Prema njegovim rečima na području Srema u najvećem broju slučajeva vozači poštuju zakon i poseduju zimsku opermu.

Roljić je iskoristio konferenciju da uputi apel vozačima da zbog smanjene vidljivosti na putevima usled česte pojave magle smanje svoju brzinu kretanja, drže propisano odstojanje od vozila ispred sebe i da pre polaska na put obavezno provere ispravnost svetlosnih signalnih uređaja.

Kazne za nekorišćenje odgovarajućih zimskih pneumatika u vreme kada se na kolovozu nalazi sneg ili led iznosi 3.000 dinara.

Možda Vam se svidi i