Završen projekat „Nemam barijeru da gradim svoju karijeru“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici juče je održana konferencija “Mladi preduzetnik 2017.” kao završni događaj projekta “Nemam barijeru da gradim svoju karijeru“. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a realizovala ga je Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Na konferenciji je preduzetništvo mladima predstavljeno kao bitna poluga razvoja, a istovremeno im je pružen pregled mogućnosti za unapređenje mera koje dovode do intenzivnijeg zapošljavanja mladih.

„Projekat „Nemam barijeru da gradim svoju karijeru“ imao je za cilj da se među mitrovačkim srednjoškolcima, među učenicima svih mitrovačkih srednjih škola sprovedu obuke i treninzi na temu karijernog informisanja, ali i na temu zaposlivosti mladih. Treneri koji su radili na projektu su obučeni u okviru radionica koje su organizovali GIZ YEP, Nemačka organizacije za međunarodnu saradnju i Ministarstvo omladine i sporta, što znači da su bili stučni da prenesu svoje znanje“, rekao je Nenad Radmanović ispred Kancelarije za mlade.

On je objasnio da je u projektu učestovalo oko 200 učenika, a da su na konfereniji prusustvovali neki od njih.

Pored učenika, učešće na konferenciji uzeli su i predstavnici institucija koje se bave nekim od projekata koji se tiču preduzetništva mladih, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva omladine i sporta, predstavnik Agencije za ruralni razvoj grada, poslanik u Skupštine Vojvodine kao i mladi uspešni poreduzetnici koji su preneli sopstvena iskustva.

Jedan od njih je upravo Milenko Jovanović, suosnivač firme „But & Co“ koja se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina i preradom mesa.

„Firmu smo osnovali pre oko 2 godine brat i ja, sjajno poslujemo i mislim da smo zaista dobar primer. Mladi ljudi treba da se ohrabre da sami nešto pokrenu, da sami razmišljaju, da budu odvažni, da ne upadnu u kolotečinu. Silom prilika ja sam se vratio u Mitrovicu, tačnije Laćarak, što mi nikako nije bio plan nakon završetka fakulteta u Moskvi, ali eto ispostavilo se da je to bio jako dobar potez, brat i ja imali smo ideju, priču, verovali u to i sada imamo dobru firmu i volimo ono čime se bavimo“, rekao je Jovanović.

Ivana Antonijević, konsultant Ministarstva omladine i sporta kratko je rekla da je upravo oblast zapošljavanja i preduzetništva jedan od prioriteta rada Ministarstva koji su usmereni na omladinsku politiku, pa je tako u prethodne 3 godine Ministarstvo je uložilo oko 220 miliona dinara i finansirano preko 100 omladinskih projekata koje sprovode kancelarije za mlade, jedinice lokalne samouprave, udruženja građana za mlade i udruženja mladih.

„Izazov je uticati na povećanje zaposlivosti kod mladih, međutim uz saradnju svih relevantih činilaca postižemo rezultate“, rekla je Antonijević i dodala da je saradnja sa mitrovačkom KZM izuzetno dobra.

Projekat „Nemam barijeru da gradim svoju karijeri“ startovao je 1. avgusta.

You may also like