Razvojna agencija Srbije (RAS) pozvala je u petak, 3. novembra sve preduzetnike iz Srbije koji žele da unaprede svoj izvoz da se prijave za program podrške i konkurišu za maksimalno milion dinara bespovratnih sredstava.

V.d. direktora RAS Radoš Gazdić rekao je Tanjugu da je reč o Programu promocije izvoza, u delu koji se odnosi na individualne nastupe na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, a koji je otvoren početkom marta ove godine u okviru kampanje Kreiraj život.

– RAS je u okviru ove kampanje, koja obuhvata osam programa podrške malim i srednjim preduzećima, izdvojio oko milijardu dinara podrške a u toku je realizacija i evaluacija tih programa – rekao je Gazdić.

On je u okviru Trećeg foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije na Jahorini rekao Tanjugu da je u programu promocije izvoza do sada odobreno 38 zahteva za nastup na međunarodnim sajmovima, a čija je vrednost oko 23,6 miliona dinara.

Taj deo programa namenjen je, kako je objasnio Gazdić, privrednim društvima i preduzetnicima koji žele da predstave svoje proizvode na nekom od međunarodnih sajmova u inostranstvu i time povećaju izvoz.

Za dodelu bespovratnih sredstava, kaže, mogu da konkurišu mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva i kojima je pretežna delatnost proizvodnja ili prerada.

RAS, kako kaže, sufinansira do 50% ukupnog iznosa troškova projektnih aktivnosti bez PDV-a, što maksimalno može biti do milion dinara i to za zakup i izgradnju izložbenog prostora, izradu promotivnog materijala i organizaciju uzvratnih poseta stranih kompanija, potencijalnih partnera.

ekapija

Možda Vam se svidi i