VOZAČI, PAŽLJIVO VOZITE ove nedelje pojačana kontrola brzine u saobraćaju

Od strane Ozon
0 komentar

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova iz Uprave saobraćajne policije, tokom ove nedelje će u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija), sprovoditi akciju pojačane kontrole brzine kratanja vozila, saopšteno je od strane MUPa.

Akcija će se sprovoditi u svim državama koje sarađuju u okviru TISPOL-a, tačnije u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji.

U okviru akcije, u sredu 19. aprila, biće sprovedena i akcija „Speed Marathon“, tokom koje će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije – presretačima.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija takođe prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja, obaviti i kontrolu korišćenja pojaseva za vezivanje kako vozača tako i putnika, na način koji je predvideo proizvodač vozila.

Prema istraživanjima koja je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto dovodi do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto.

Prema istom istraživanju, korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto, navodi se u saopštenju.

Blic

Možda Vam se svidi i