Uz pomoć Austrije Mačvani i Sremci do bolje stočarske proizvodnje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održan sastanak poljoprivrednika iz Austrije i predstavnika Asocijacije stočara „Srem-Mačva“. Sastanku su takođe prisustvovali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ataše za poljoprivredu, šumarstvo i životnu sredinu ambasade Austrije dr. Kristijan Bravenc, gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kao i predstavnici nadleżnih gradskih uprava.
Tema sastanka bila je unapređenje stočarstva u Srbiji i dogovor oko buduće saradnje austrijskih i srpskih poljoprivrednika.

Kako je ministar Nedimović objasnio na sastanku, projekat saradnje srpskih i austrijskih proizvođača svinja ima nekoliko etapa, od transfera znanja i iskustva, preko formiranja posebnog oblika organizovanja proizvođača svinja na prostoru Srema i Mačve, do formiranja reprocentra.

“Naša ideja vodilja jeste podizanje kvalitet proizvodnje svinja na teritoriji Srema i Mačve s jedna strane, a s druge strane donošenje posebnih pravilnika za merenje kvaliteta mesa na liniji klanja, jer tu imamo neke nove procedure koje primenjuju pojedini, ali ne svi prerađivači, tako da mi moramo da standardizujemo određene postupke i da tako kažem, utvrdimo pravila igre onako kako je to predviđeno i u Evropskoj Uniji”, rekao je Nedimović.

Ministar je objasnio da će akcenat u projektu, za koji se nada da će trajati tri godini, biti stavljen pre svega na male proizvođače, odnosno uzgajivače svinja.

“Mali proizvođači su primarni, oni koji gaje 50 do 100 svinja u ciklusu, njih želimo da na neki način zaštitimo i udružimo kako bi oni zajedno bili konkurentni na tržištu, jer je činjenica da su upravo oni najčešće izloženi svim pritiscima od strane prerađivača”, dodao je Nedimović.

On je takođe napomenuo da je austrijska razvojna agencija spremna da investira u projekat, baš kao i Ministarstvo na čijem je on čelu, da će projekat otpočeti na tlu Srema, odnosno Mačve, ali je cilj da se proširi na čitavu republiku.

“Uzgajivače svinja u Austriji i Srbiji vežu slične stvari, slična tradicija, sličan način proizvodnje, u krajnjoj liniji imamo i neke zajedničke prerađivače na ovom prostoru i sasvim je logično da sarađujemo”, rekao je ministar i za sam kraj dodao da je u poslednja 3 meseca skočio izvoz finalnih proizvoda od mesa na prostor EU iz Srbije i da je za to u jednoj meri zalužna i Klanična industija “Mitros”,upravo iz Mitrovice.

Ataše za poljoprivredu dr. Kristijan Bravenc je rekao da su šanse za srpsko meso i na tržištu Evropske Unije i Rusije jako dobre, da je potencijal veliki, samo ga treba na pravi način iskoristiti.

“Kooperacijom austrijskih i srpskih poljoprivrednika želimo da pomognemo malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, Vrlo je važno da se poljoprivrednici udruže i zajedno nastupe na tržištu”, kratko je rekao Bravenc.

Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara “Srem-Mačva” je objasnio da je asocijacija i osnovana s ciljem da okupi svinjare kako bi zajedno bili konkurentni na tržištu i mogli da pariraju većim proizvođačima.

“Na ovoj teritoriji ima preko 1000 gazdinstava koja se bave uzgojem svinja, svima nama je potrebno da se pripremimo i budemo spremni na nove načine poslovanja u narednom period. Upravo zbog toga saradnja sa Austijskim poljoprivrednicima će nam biti izuteno značajna, jer kod njih je čitav proces uzgoja svinja i svega vezano za tu granu stočarstva na jednom zavidnom nivou”, rekao je Erić.

Asocijacija stočara „Srem – Mačva“, jedan od glavnih nosioca projekta osnovana je u februaru mesecu prošle godine, trenutno okuplja oko 250 članova. Aktivno se bavi edukacijom uzgajivača svinja.

You may also like