Uskoro selekcija otpada na Regionalnoj deponiji „Srem Mačva“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na izgradnji hale u kojoj će biti smeštena linija za separaciju otpada u punom su jeku i ulaze u samu završnicu.

Prema rečima Miroslava Jokića, načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove ostalo je da se izlije takozvana podna ploča, a po završetku izlivanja iste kreće se sa instalacijom same opreme, odnosno linije za separaciju koju je proizvela firma iz Rume, tako da je domaće proizvodnje.

Sama linija je automatizovana, dugačka je oko 18 metara i do 10 operatera će na njoj vršiti selekciju otpada.

„Kroz tu liniju mi ćemo na jedan kvalitetan način moći da izvršimo selekciju otpada tako što ćemo iz postojećeg otpada izdvojiti one materije koje mogu dalje da se eksploatišu, odnosno da se prodaju i recikliraju, pa će tako preduzeće Regionalna deponija „Srem – Mačva“ od toga imati određene ekonomske benefite. Ono što zaista ne može da se eksploatiše završiće u telu deponije, takozvanoj kaseti, ali to znači neka manja količina otpada čime se ujedno povećava vek trajanja te postojeće kasete“, objašnjava Jokić.

Kranji cilj je, podseća on, upravo to, da što manje otpada završi u samoj kaseti, a da se veći deo istog uputi na druge korisnike i ostvari materijalna dobit.

„Životni vek jedne kasete na deponiji može biti između 7 i 10 godina, a sve u zavisnosti od količine otpada koji se u nju otprema, nakon toga se otvara nova kaseta, ali da bi se ona otvorila mora da se izvrše, odnosno primene posebne hidro – izolacione mere koje će sprečiti kontaminacija zemljišta i voda“, kaže Jokić.

Za kraj načelnik dodaje da su sredstva za kupovinu kamiona sa utovarivačem koji je neophodan za rad deponije obezbeđena od tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i da je sada potrebno kupiti dva viljuškara.

Možda Vam se svidi i