Upišite dete u vrtić iz fotelje, preko kompjutera, telefona, tableta

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Početkom nedelje i zvanično u rad puštena je nova elektronska usluga „e-vrtić“ zahvaljujući kojoj je građanima Sremske Mitrovice omogućeno da na jednostavan i brz način, elektronskim putem preko kompjutera, telefona ili tableta predaju zahtev za upis svog deteta u Predškolsku ustnovu „Pčelica“.

Usluga „e-vrtić“ koja funkcioniše još samo u Beogradu, jedna je od više 40 e-usluga koja Grad Sremska Mitrovica nudi svojim građanima, pre nje u rad je puštena i usluga „moj predmet“ i „bebo dobrodošla na svet“.

„Pokretanjem ove usluge mi smo olakšali roditeljima upis njihovih mališana u „Pčelicu“, što znači da oni više ne moraju da idu u samu predškolsku ustanovu i od šaltera do šaltera kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju, nego jednostavno unesu podatke o sebi i detetu u aplikaciju i automatski njihov zahtev je poslat“, objašnjava Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Prema njegovim rečima Grad će i u narednom periodu da nastavi sa razvijanjem novih e-usluga, a sve u cilju da se građanima olakša komunikacija sa administracijom, odnosno lokalnom samoupravom.

Povodom puštanja u rad uluge „e-vrtić“ Mitrovicu je danas posetio Dušan Stojanović, direktor „Direkcije za e-upravu koji je pre svega pohvalio lokalnu samoupravu naglašavaući da je ona jedna od najboljih po pitanju e-usluga na teritoriji cele Republike Srbije.

„Posebno sam ponosan na Sremsku Mitrovcu, jer je u elektronskoj upravi uvek prva i nadam se da ovde neće stati. Posle Beograda ovo je tek drugi grad u kojem je omogućen upis dece u predškolsku ustanovu elektronskim putem, znači Mitrovica je pionir u ovom poslu“, rekao je Stojanović.

On je objasnio da je usluga kreirana tako da bude vrlo jednostvna, odnosno u okviru „e-vrtića“ popunjava se obrazac koji je identičan obrascu koji se nalazi u predškolskim ustanovama, a sve ostale potrebne podatke sistem sam prikuplja i proverava. Usluga pored računara i svih operativnih sistema radi i na mobilnim telefonima i tabletima.

„Usluga „e-vrtić“ je prva koja je kreirana na osnovu iskustva građana, mi u Direkciji smo iz naših podataka shvatili da najveći broj građana koji koristi e-upravu starosti između 25 i 45 godina, shvatili smo da su to i najpismeniji ljudi, odnosno da su se oni rodili kada su računari već bili popularni i da znaju da ih koriste, takođe zaključili smo da su to ljudi koji u principu imaju malu decu i kada smo sve to ukrstili shvatili smo da će „e-vrtić“ biti hit usluga, što se u Beogradu već pokazalo kao tačno“, rekao je Stojanović i pozvao građane da probaju ne samo „e-vrtić“, nego i sve druge e-usluge koje im Sremska Mitrovica pruža.

Načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Miroslav Jokić kratko je rekao da je i on ponosan na Sremsku Mitrovicu ne samo zato što je odmah posle Beograda lansirala uslugu „e-vrtić“, nego zato što zahvaljujući njoj građani Mitrovice kvalitet svog života za nijansu podižu na viši nivo.

„Grad Sremska Mitrovica spada u jednu od najrazvijenijih, ako ne i najrazvijeniju elektronsku lokalnu samoupravu. Mi imamo određene usluge koje pojedinačno možda drugi gradovi i opštine imaju, ali nemaju ih sve sve na jednom mestu“, rekao je Jokić.

On je najavio da će u narednom periodu da se pristupi kreiranju e-brošure koja će građanima Sremske Mitrovice na najednostavniji način objasniti koji su to benefiti korišćenja elektronske uprave, zbog čeka treba da koriste e-usluge i koji su načini za to.

Boris Tanasić prvi korisnik usluge „e-vrtić“ za nju je imao samo pozitivne komentare.

„Pre par godina smo supruga i ja upisivali stariju ćerkicu u vrtić i morali smo da prođemo čitavu jednu proceduru i prikupimo dosta dokumentacije, kod upisa druge ćerke bili smo pametniji i iskoristili novu e-uslugu koja nam je pre svega uštedela dosta vremena. Čitav postupak je vrlo jednostavan i više sam nego zadovoljan ovom novinom“, rekao je Tanasić.

On je pomenuo i da je ovo prvi put da je koristio neku od e-uslugu Grada Sremska Mitrovica, ali da će u narednom periodu sve poslove koje bude imao ukoliko za to postoji mogućnost završavati na isti način.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Željko 11.05.2017. - 3:43 pm

Uzalud vam trud svirači!!! Hoćemo moći da ih upišemo u ovu šupicu u Laćarku. Puno trube slabo sviraju,sve šminkaju a ozbiljnu stvar nikako da naprave! Žali bože što ih reklamirate a ustvari treba da ih ocrnite. Obećavaju proširenje seoskog vrtića a sramota reći „s.ru“samo.

Komentari su zatvoreni.