Ukida se papir i digitalizuje poslovanje – Počela javna rasprava o izmenama Zakona o privrednim društvima

Od strane Ozon
0 komentar

Izmene i dopune Zakona o privrednim društvima stvoriće uslove za eliminisanje poslovanja „na papiru“ i omogućiti dalji razvoj koncepta e-uprave, rečeno je u petak (22. septembra 2017. godine) u Nišu na početku javne rasprave o nacrtu tog zakona.

Takođe, izmene će omogućiti digitalizaciju poslovanja i efikasniju komunikaciju privrede sa državnim organima i privrednih subjekata međusobno, rekao je v. d. pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković, saopšteno je iz ministarstva.

– Izmene Zakona će privredi omogućiti ekonomičnije i efikasnije poslovanje – rekao je Vučković na okruglom stolu koji je, kao deo javne rasprave, održan u Regionalnoj privrednoj komori Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Vučković je objasnio da se izmene i dopune odnose i na stvaranje pravnog osnova da kvalifikovani elektronski potpis članova privrednog društva na osnivačkom aktu zameni overu potpisa.

– Time se eliminišu troškovi overe potpisa, a ujedno se i skraćuje vreme potrebno za osnivanje društava.

On je dodao da će, prema aktuelnim izmenama, biti obavezna i registracija adrese za prijem e-pošte, ali i dalje usklađivanje sa evropskim propisima koji se odnose na prekogranično pripajanje/spajanje društva kapitala, Evropsko društvo i Evropsku ekonomsku interesnu grupaciju.

Na okruglom stolu je rečeno i da novi zakon, ako ga vlada i parlament usvoje u aktuelnoj formi, donosi i uređen postupak smanjenja osnovnog kapitala kod društva s ograničenom odgovornošću, kao i obaveznu registraciju ogranka domaćeg privrednog društva.

Bitne izmene i dopune odnose se i na unapređenje zaštite prava manjinskih članova društva, prinudni otkup i pravo na prodaju akcija, kao i na detaljno uređenje instituta prinudne likvidacije.

Okrugli stolovi u okviru javne rasprave o Nacrtu Zakona o privrednim društvima biće organizovani i 28. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Beogradu.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i