Udruženje lovaca „Zmaj“ iz Noćaja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Udruženje lovaca lovačko društvo “Zmaj” iz Noćaja zvanično samostalno postoji od 1995. godine, broj članova se iz godine u godinu menjao, a trenutno se kreće oko broja 35. Od ove sezone predsednik Udruženja je Vladan Mijailović, lovac i član od 1996. godine.

Kao i u mnogim drugim selima i u ovom broj lovaca opada, mladi su sve manje zainteresovani za ovu vrstu hobija, a postoji i finansijski deo priče koji takođe znatno utiče da se neko opredeli da bude lovac.

“Nekoliko poslednjih godina broj članova se kreće od 30 do 35, to su neke standardne brojke, nekada bude koji član više, opet neke sezone manje, ali u suštini to je to. Devedesetih godina Lovačko društvo “Zmaj” je brojalo čak 60 članova, članstvo se osipa, dosta je starih lovaca koji su prestali da se bave lovom, mlađe generacije imaju neka druga interesovanja, tako da smo došli do toga da je za dvadesetak godina članstvo prepolovljeno i mislim da je to trend koji će se na žalost nastaviti i u budućnosti”, priča Vladan.

“Ove godine, ipak bar po tom pitanju ima dobrih vesti, tako da Udruženje očekuje priključivanje nekoliko mlađih momaka. Naravno, kako pravila nalažu oni će morati da prođu kroz određeni proces kako bi postali punopravni članovi. Pre svega će se realizovati glasanje aktivnih članova o tome da li prihvataju ili ne potencijalne nove članove da im se pridruže, ali pošto je to Udruženje otvorenog tipa ne verujem da će biti problema po tom pitanju. Zatim ide period stažiranja od godinu dana za one koji nisu bili naši pioniri, pa tek onda oni stiču pravo da podnesu zahtev za nabavku oružja i tako postaju punopravni članovi”, objašnjava Vladan.

Lovište u Noćaju prostire se na površini od oko 3.000 hektara što je relativno velika površina za selo i broj lovaca, međutim divljači je sve manje, tako da što se tiče nekog visokog lova u tom lovištu ga nema.

“Izuzetno vodimo računa o tome da vršimo pravilan lov, a to podrazumeva podjednak pritisak na sve delove lovišta, to je možda i najvažnija stvar ako želimo da imamo divljači u lovištu, pa tako jedne nedelje lovimo na jednu stranu, svake naredne na drugu i da kažem otprilike nakon pet nedelja dođemo ponovo na istu stranu, tada se divljač koja je ranije rasterana smirila, vratila u prvobitno stanje i može ponovo da se nađe. Takođe izuzetno je bitno i ne izlovljavati preterano”, nastavlja on.

U lovištu je prisutan zec, fazan, lisica, šakal, sve je više štetočina i predatora tako da je Udruženje stavilo akcenat upravo na njihov lov. Sezona traje do kraja februara meseca, a zatim za lovce iz Noćaja nastupa duži period mirovanja koji traje do oktobra meseca, jer na njihovim lovištima nema visoke divljači koja se lovi od početka aprila meseca.

“Sve naše aktivnosti uglavnom se i svode na zimski period, tada lovimo, ali i prehranjujemo životinje kao što smo to radili i ove zime kada je bio duboki minus, iznosili smo zrnastu i kabastu hranu za životinje i ona im je u velikoj meri pomogla da preguraju najkritičniji period godine. Pre svega sve aktivnosti se svode na lov štetočina, njihovo suzbijanje i proređivanje, a time se ujedno smanjuje i pritisak na plemenitu divljač. Takođe radimo i na suzbijanje krivolova, mada ga kod nas u lovištu i nema puno, tek poneki sporadičan slučaj”, priča dalje Vladan koji dodaje da se većina članova udruženja bavi i uzgojem lovačkih pasa te ih i ta ljubav spaja.

Prostorije Udruženja nalaze se uz pomoćni teren seoskog fudbalskog kluba, tamo je pre nekoliko godina urađena fazanerija u čijem sklopu se ta prostorija i nalazi, tu se uglavnom skupljaju nedeljkom pre odlaska u lov, održavaju svoje sastanke, skupštinu i dogovaraju druge aktivnosti.

“Prostorija nije nešto luksuzna, nemamo tamo čak ni neko grejanje, tako da nam je ove zime bilo baš hladno, ali planiramo nešto da uradimo po tom pitanju ove godine, da je generalno malo sredimo i oplemenimo nekim peharima i drugim predmetima karakterističnim za nas lovce”, kaže Vladan.

Pre nekoliko godina je, nastavlja on, u planu bila izgradnja pravog lovačkog doma, ali na žalost usled nedostatka novčanih sredstava projekat do sada nije realizovan, a male su šanse da će i u nekoj bližoj budućnosti biti.

You may also like