Sremska Mitrovica – U ponedeljak, 18. septembra u Salašu Noćajskom, održaće se tradicionalni 25. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja, velikog rodoljuba, pravdoljubivog megdandžije, domaćina i junaka.

Sabor počinje u 16:00 časova prijemom gostiju i učesnika Sabora, podizanje saborske zastave i polaganje venaca na grob Vojvode je zakazano za 16:30 časova. U 17 časova parastos Vojvodi i junacima Prvog Srpskog ustanka služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šabački gospodin Lavrentije sa sveštenicima Mačvanskog namesništva. Ujedno obaviće se i osvećenje zvonika Hrama Svetog Georgija. Viteške igre počinju u 18:30, a „Mačvansko prelo“ od 19:45.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, domaćin je MZ Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski, a organizator kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart“.

Možda Vam se svidi i