U petak premijera predstava „Niz prugu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U petak, 15. septembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici biće premijerno odigrana predstava pod nazivom „Niz prugu“ rađena po istoimenom romanu Jelene Nedić. Tim povodom danas je u mitrovačkom Pozorištu održana konferencija za medije.

Pokrovitelj predstave je Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu Grada Sremska Mitrovica.

Na konferenciji su pored autorke romana prisustvovali još i režiser i dramaturg predstave Stefan Tajbl, glumci Danica Crnobrnja, Marko Vukićević i Goran Vučanović, kao i Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

„Roman „Niz prugu“ je realistična priča koja obrađuje jednu aktuelnu životnu temu, napisan je kao drama sa elementima trilera i detektivske priče i to je verovatno razlog zašto se Stefanu učinilo da bi on bio interesantan da se pretoči u jednu predstavu i meni je izuzetno zadovoljstvo što će moji likovi iz romana oživeti na pozornici“, rekla je na konferenciji autorka romana Jelena Nedić i još dodala da je roman jedna vrsta opomene da ne treba zalaziti u svet poroka i da joj je zbog toga posebno drago što je glumačka postava jako mlada, i što će upravo ti mladi glumci širiti poruku romana.

Miščević je kratko rekao da u ovom vremenu koje je obeleženo civilizacijskim dostignućima umetnost nam je svima potrebna kao „drvored i lepi vidici“, te da će grad uvek da podrži ovakve i slične predstave, odnosno projekte.

Danica Crnobrnja koja u predstavi tumači Nevenu – glavni lik, ispred glumačke postave rekla je da je „Niz prugu“ bio veliki poduhvat za sve njih, ali da veruje da su se izborili sa njim na pravi način i da će uspeti sve ono što su Jelena i Stefan napisali i osmislili da prenesu publici.

Ideju da roman pretvori u predstavu mladi Tajbl imao je još od prve promocije knjige, kada je za tu potrebu odradio jedan prigodni performans. Ideja se od tada razvijala i njen produkt će Mitrovčani imati prilike da vide 15. septembra.

Tajbl je na konferenciji rekao da nije bilo lako roman sa velikim broj strana upakovati u predstavu koja traje tek nešto više od sat vremena, ali da misli da je uspeo da prenese njegovu suštinu i poruku.

„Polazna tačka za postavku dramatizacije ovog romana, bilo je Nevenino maštanje o ljudima iz vozova koji prolaze pored nje. Zato priču o Neveni pripovedaju ljudi o kojima je ona maštala – putnici iz kupea. Ovom pričom smo ogolili oko onih koji prostituciju ne uzimaju u razmatranje kao ljudsku nesreću, ne promišljajući o okolnostima koje nateraju na samoprodaju. Nevena je junak svih onih koji su zarad vere u ideal ljubavi i detinje mašte prodali telo, ali šta je telo osim čovekove ljuske“, rekao je Tajbl.

Pored Danice Crnobrnje, Marka Vukićevića i Goran Vučanovića u predstavi igraju još i Nataša Mrđa, Aleksandra Mihajlović, David Kulić. Kostime je radila Violeta Draganović, a plakat Aleksandar Budošan.

Informacije i rezervacije na broj 022/615-115.

Možda Vam se svidi i