Srbija bi u novembru od Evropske komisije mogla da dobije „zeleno svetlo“ za korišćenje pretpristupne pomoći iz programa IPARD za poljoprivredu.

Novac bi poljoprivrednicima bio dostupan krajem ove ili početkom iduće godine, kazala je danas državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelana Stojović.

Ona je na zasedanju Odbora za praćenje primene pretpristupnog programa za razvoj sela od 2014. do 2020. kazala da će do sredine oktobra biti podneta dokumentacija za korišćenje pomoći iz programa IPARD.

– Napravili smo napredak u nekoliko oblasti, unapredili pravne procedure i institucionalni okvir i kapacitete svih IPARD tela – rekla je Stojović i dodala da je završena zgrada Uprave za agrarna plaćanja, što je bio uslov da bi Srbija dobila novac iz EU za poljoprivredu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je kazao da će stepen iskošćenosti 175 mil EUR, koliko Srbija dobija iz programa IPARD, biti pokazatelj spremnosti institucija i korisnika za članstvo u EU.

– Ukoliko u narednim godinama budemo efikasno i uspešno realizovali IPARD program, sredstvima EU i države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača, možemo očekivati oko 400 mil EUR novih investicija – kazao je on.

Predstavnik Generalnog direktorata za poljoprivredu i razvoj sela EU, Liam Breslin je rekao da očekuje da će Srbija, uz Albaniju, biti sledeća zemlja koja će početi da koristi novac IPARD.

On je kazao da se nada da će Srbija za dve nedelje predati „akreditacioni paket“ za korišćenje programa IPARD i da će revizori koji u novembru dolaze u Srbiju, odobriti da novac bude dostupan poljoprednicima.

– Prva sredstva iz IPARD-a biće za nabavku mehanizacije i preradu hrane – rekao je Breslin i upozorio da će, ako Srbija ne iskoristi taj novac, on biti prosleđen drugim zemljama.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i