Sremska Mitrovica – Predstavnici Caritasa Srema posetiće sutra Gradsku kuću u Sremskoj Mitrovici i razgovarati sa gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom o aktivnostima koje će zajedno realizovati u okviru projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

U okviru ovog projekta na teritoriji Grada Sremska Mitrovica biće očišćen i osposobljen kanal Radinačko vrelo 2 i jedan kanal u Mesnoj zajednici „Šašinci“.

U proleće 2014. godine nezapamćene kiše u poslednjih 120 godina pogodile su Srbiju i izazvale poplave koje su nanele materijalnu štetu koja se meri milijardama. Caritas Srbije se aktivno odazvao pozivu za pružanjem hitne humanitarne pomoći poplavljenom stanovništvu. Jedna od važnih pouka izvučenih iz tih zajedničkih napora je suštinski značaj prevencije i smanjenja rizika od poplava i klizišta u osetljivim područjima za ublažavanje posledica tih elementarnih nepogoda, pre svega ljudskih i materijalnih gubitaka. Više naučnih studija je ustanovilo nedvosmislenu vezu između ulaganja u manjivanje rizika od elementarnih nepogoda i održivog razvoja i opšteg napretka društva. Upravo iz tih razloga je Caritas Srbije odlučio da se aktivno uključi u oblast Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda (eng. Disaster Risk Reduction – DRR) i uložiće sve napored da odgovori na izazove i probleme koje ta oblast nosi na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Cilj Caritasovog projekta je da podigne opštu svest o DRR-u, unapredi regionalnu saradnju (elementarne nepogode ne poznaju državne granice) i implementira konkretne akcije u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Suočavanje sa ogromnim izazovima koje ova oblast nosi prevazilazi kapacitete bilo kog pojedinačnog aktera u ovoj oblasti, bilo da se radi o instituciji ili pojedincu. Shodno tome, Caritas Srbije, na nacionalnom nivou, sklopio je partnerstva sa ključnim zainteresovanim stranama na polju DRR-a kao što su Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i drugim biskupskim Caritas organizacijama.

Lokalni Caritas-i su postigli odličan nivo saradnje sa lokalnim zainteresovanim stranama i sproveli više uspešnih akcija podizanja društvene svesti, institucionalne izgradnje kapaciteta, pa čak i konkretnih projekata.
Caritas Srem je tokom realizacije projekta Samnjivanje rizika od elementarnih nepogoda ostvario uspešnu saradnju sa lokalnim samoupravama Stara Pazova, Golubinci, Šid, Zemun, Slankamen, Beočin, Čerević i svim zainteresovanim institucijama navedenih oština. Na teritorijama samouprava realizovan je veliki broj edukativnih aktivnosti. U okviru projekta edukovano je preko 1000 đaka i nastavnog osoblja u osnovnim školama. U nekoliko samouprava edukaciji o smanjivanju rizika od posledica prisustvovalo je i nekoliko desetina meštana. Zajedničkim naporima i aktivnostima, u saradnji sa lokalnim samoupravama napravljeni su vetrozaštitni pojasevi, očišćenji i ponovo osposobljeni kanali za odvođenje atmosferskih padavina. Akcijama realizovanim sa meštanima i omladinom očišćena je priroda od kabastog smeća.

Caritas Srbije, kao i Caritas Srem će, sa svoje strane, nastaviti da pruža bezrezervnu pažnju i podršku svim naporima koji imaju za cilj umanjenje posledica budućih elementarnih nepogoda i samim tim unapređenju kvaliteta života stanovništva.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik