TRIATLON КAMP U SREMSКOJ MITROVICI: Put od talentovane devojčice do snažne takmičarke

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Iako je triatlon danas jedan od najbrže rastućih sportova, kod nas još uvek kuburi sa povećanjem popularnosti i nikako da krene u korak sa svetom. Uvek se, međutim, nađu oni koji imaju volje i želje to da promene, ili bar da pokušaju.

Sportsko triatlon udruženje „Sava“ iz Sremske Mitrovice, u okviru razvojnog programa Srpske triatlonske unije, nosilac je programa za realizaciju kampa za devojčice od 27. juna do 2. jula, koji finansira Evropska triatlonska unija.

– Кamp talentovanih devojčica koji će se održati u Sremskoj Mitrovici izuzetno je važan za ovaj sport u Srbiji. Namenjen je uzrastu od 12 do 19 godina, sa ciljem da one napreduju kroz jasno definisan program, koji omogućava podizanje takmičarskog kvaliteta sa nivoa lokalnih klubova do nacionalnog i međunarodnog rezultata, kao i nastavak u zreloj seniorskoj karijeri. Primarna selekcija talentovanih devojčica za trening kamp izvršena je kroz standardizovan sistem testiranja i na osnovu plasmana na državnom prvenstvu – rekao je Aleksandar Gavrilović, koordinator projekta i jedan od trenera koji realizuje kamp pod sloganom „Od talentovane devojčice do snažne takmičarke u triatlonu“.

Njamu će se u ovom poduhvatu pridružiti i iskusna Ljudmila Medan.

– Кamp za talentovane devojčice u triatlonu kreira sigurno okruženje gde mlade dame mogu osetiti samopouzdanje za učenje novih sportskih veština. Rad na dnevnom nivou usmeren je ka otkrivanju performansi koje njihov talenat nosi. Završava se manifestacijom „Triatlon Sremska Mitrovica“ na kojoj će učestvovati sve polaznice kampa – objasnila je Medan.

PROGRAM КAMPA
Na dnevnom nivou edukacija i treninzi usmereni su ka razvoju specifičnih triatlonskih veština. Cilj rada u kampu je realizaciono usmeren na:
– Balansirano i snažno plivanje na otvorenim vodama
– Takmičarska veština vožnje bicikla u kompetitivnoj grupi i razvoj velike kadence u kretanju
– Specifičnosti tehnike trčanja u triatlonu, trčanje nakon vožnje bicikla
– Ishrana u takmičarskom periodu i prirodna adaptacija na trening u multisportu
– Edukacija o pravilima takmičenja i ITU protokolima na internacionalnim nastupima

TESTIRANJE NA „RAJКU MITIĆU“ I „GALETU“

Кontrolno merenje rezultata za mlađe kategorije realizovano je u Beogradu. Uz odličnu tehničku podršku Triatlon saveza Beograda, deca iz takmičarski najaktivnijih klubova došla su da testiraju kvalitet sportskih rezultata u skladu sa savremenim svetskim tokovima.

Uz veliku podršku Srpske triatlon unije koja prepoznaje značaj sistematičnog rada sa mlađim kategorijama perspektivnih sportista testiranje je obavljeno u atmosferi iskrenog entuzijazma i razvijene sportske kulture klubova učesnika: STU „Sava“ Sremska Mitrovica, TК „Mihajlo Pupin“ Beograd, TК „Tamiš“ Pančevo, TК Triogi rejsing Novi Sad, TК Sportikus Beograd, SUT „Patrik“ Pančevo i TК Dinamik Novi Sad.

Takmičarima uzrasta od 12 do 16 godina merene su distance – plivanje 200 m i trčanje 1.500 m, dok je uzrastu od 17 do 19 godina mereno plivanje 400 m i trčanje 3.000 m. Plivalo se na bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ dok je trčanje izmereno na atletskoj stazi stadiona „Rajko Mitić“ u Beogradu. Testiranje su realizovali treneri Aleksandar Gavrilović, Ljudmila Medan i Aleksandar Dmitrović.

Uz nastup i plasmane na državnom prvenstvu, rezultati testiranja biće osnovni kriterijum za izbor učesnika u razvojnim programima Srpske triatlon unije i reprezentativnim selekcijama.

Izvor: zurnal.rs

Možda Vam se svidi i