Sremska Mitrovica – U subotu, 27. maja od 11 do 14 časova u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Sremskoj Mitrovici biće održano takmičenje u programiranju mBot robota. Na takmičenju u Sremskoj Mitrovici učestvovaće sedam takmičarskih ekipa iz Rume, Buđanovaca, Sremske Mitrovice i Šida.

Takmičarska liga pod nazivom „KODigranje“ organizuje se u sklopu programa Bitka za znanje, u okviru kojeg su do sada 344 škole u Srbiji dobile po 5 mBot robota uz pomoć kojih osnovci uzrasta od 5. do 8. razreda u svojim školama, uz mentorsku podršku svojih nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje mBot-a u nastavi, uče osnove programiranja i kodiranja.

Takmičenje se 27. maja istovremeno organizuje u 18 gradova: Beogradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Zaječaru i Kikindi.

Naredna faza takmičenja je finale na kome će učestvovati 30 najboljih ekipa iz prethodno održanog online kola lige, kao i ovog fizičkog kola. Finale će biti organizovano u subotu, 24. juna u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, vredne nagrade za sve finaliste obezbediće kompanija BIC, dok glavne nagrade za pobednike takmičenja, prva tri mesta obezbeđuje kompanja Vip Mobile. Obe kompanije su ujedno i najveći kompanijski donatori akcije za kupovinu mBot robota za škole i pružiće podršku za organizovanje finala.

Program Bitka za znanje podržan je od strane nekoliko desetina kompanija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sve osnovne škole u Srbiji koje žele da se uključe u program, odnosno da dobiju robote, obuče svoje nastavnike za korišćenje istih i priključe se ligi, moći će da se prijave na novom konkursu koji će biti objavljen na sajtu www.bitkazaznanje.rs u septembru, početkom naredne školske godine.

Možda Vam se svidi i