Susret sa muzičkim instrumentima od malih nogu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Polaznici pripremnog razreda Muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mirovice, pored učenja velikog broja dečjih pesmica, muzičke improvizacije, aktivnog slušanja muzičkih sadržaja i muzičkog opismenjavanja, susreću se i sa dečjim instrumentima.

Najnoviji nastavni program osmišljava i realizuje nastavnica Stanislava Budišin, koja već drugu godinu uspešno uvodi mališane u muzički svet i priprema ih za upis u Muzičku školu.

Po njenima rečima, aktivno muziciranje dece uzrasta od 4 do 8 godina predstavlja najbolji put ka razvoju muzikalnosti ali i ljubavi prema muzici. Muzička škola od nedavno raspolaže sa novim muzičkim instrumentarijumom koji sadrži različite vrste ritmičkih instrumenata: drveni štapići, zvečke, drveni doboš, triangl, činele, kastanjete. Mališani se svakodnevno susreću sa
klasičnim i narodnim instrumentima prilagođenim njihovom uzrastu – cela grupa ovih instrumenata nosi naziv „Orfov instrumentarijum“. Svako dete kroz boravak u pripremnom razredu ima priliku da pravilno i uspešno savlada tehniku sviranja svih dečjih instrumenata.

Na časovima pripremnog razreda pored individualnog sviranja realizuje se i zajedničko sviranje. Popularne programske kompozicije mali muzičari izvode na svojim instrumentima uz klavirsku pratnju nastavnice.

„Već prilikom prvog susreta sa instrumentima deca su bila oduševljena, a zvuci koji su potom usledili pokazatelj su koliko im se muziciranje dopalo.“, kaže nastavnica Stanislava Budišin.

U svrhu pristupačnosti i pružanja mogućnosti svakom detetu koje želi na ovakav način da upozna svet muzike, u narednom periodu će u svim vrtićima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica biti podeljeni flajeri sa informacijama za upis mališana.

Možda Vam se svidi i