Šta se dešava sa Klubom Vojske Srbije u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Žitelji Železničke ulice u Sremskoj Mitrovici već su prestali da broje godine koliko dugo u njihovoj ulici propada objekat Kluba Vojske Srbije.

Sa propalom krovnom konstrukcijom, urušenim plafonima i zidovima, zarastao i neograđen Klub Vojske koji je nekada za Mitrovčane bio omiljeno mesto za izlazak i razne proslave predstavlja ne samo ruglo tog dela grada, nego i opasnost za prolaznike.

Moguće rešenje ovog problema pominjalo se pre nekoliko godina kada je kod čelnika grada postojala ideja i želja da objekat otkupe, da ga rekonstruišu i dodele mu drugu namenu. Jedna od opcija bila je da u njemu bude smeštena Muzička škola „Petar Krančević“, međutim sve je ostalo na ideji i želji.

Od Ministarstva odbrane Republike Srbije u čijoj nadležnosti je Klub, za Ozon na pitanje šta se dešava sa pomenutim objektom stigao je odgovor u kojem se navodi da se on nalazio na spisku viškova vojnih nepokretnosti koje su predviđene za otuđenje po Master planu raspolaganja tim nepokretnostima.

„Naime, radi pribavljanja neophodnih sredstava za podsticanje i podršku reforme i funkcionisanje sistema odbrane Republike Srbije i poboljšanja materijalnog položaja Vojske Srbije, Vlada Republike Srbije je u junu 2006. godine usvojila Zaključak, kojim je usvojila i Informaciju o nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije i stoga su uvrštene u Master plan. Međutim, za Кlub Vojske Srbije u Sremskoj Mitrovici postoji evidentirana prijava oduzete imovine te u skladu sa odredbama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima, a za koju je podneta prijava, ne može biti predmet otuđenja, hipoteke ili zaloge. Stoga, u ovom trenutku, nema uslova za nastavak postupka otuđenja te nepokretnosti“, piše u odgovoru Ministarstva.

Prostim rečima iako je objekat predviđen za prodaju, nad njim je pokrenut proces restitucije i stopirao ceo postupak.

„U slučaju da okončanje postupka pred Agencijom za restituciju bude u korist Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, nastaviće se otuđenje Кluba VS u skladu sa procedurom Master plana koja podrazumeva, između ostalog, procenu tržišne vrednosti predmetne nepokretnosti i ponudu lokalnoj samoupravi po procenjenoj vrednosti“, navodi se dalje u odgovoru Ministarstva.

Informacije od Agencije za restituciju o predmetu vezanom za Klub još uvek se čekaju.

Zgrada Kluba vojske izgrađena je pedesetih godina prošlog veka i u početku ovaj objekat predstavljao je Ratarski dom, a nekoliko godina kasnije pripao je Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Možda Vam se svidi i