Sava najzagađenija u Vojvodini

Od strane Ozon
0 komentar

Posle vesti da su stručnjaci hrvatskog Instituta „Ruđer Bošković“, utvrdili da je u reci Savi procenat antibiotika 100 puta veći nego što je dozvoljeno, nadležni u Srbiji su za RTS rekli da kod nas za sada nema opasnosti.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija antibiotika u Savi je tri puta manja od dozvoljene. To pokazuje redovan monitoring.

Međutim, istraživači Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu uradili su namenski monitoring koji pokazuje povećano prisustvo antibiotika u Savi u Vojvodini.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović za RTS ističe da postoji nacionalni monitoring vode u Republici Srbiji koji se vrši prema planu koji usvaja Vlada.

„Кada govorimo o Savi, merenja se vrše na profilu Ostružnice i Jamene jednom nedeljno“, rekao je Radović dodajući da je koncentracija antibiotika tri do četiri puta ispod preporučene vrednosti. U Srbiji voda je najzagađenija u Vojvodini, pre svega zbog industrijskih zagađenja i nedostatka tretmana otpadnih voda, ukazuje Radović.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je protekle godine više puta zabeleženo povećano prisustvo antibiotika.

„To je antropogeni uticaj, tendencija savremenog društva da ima veliku upotrebu antibiotika i sve se to može reflektovati na vodi, ali trenutno stanje je više nego zadovoljavajuće“, istakao je Radović i dodao da će u petak ili pondeljak bitisprovedeno novo merenje u Savi.

Biološka zagađenost se može utvrditi samo posebnim monitoringom, ali svako može da bidi veliku količinu komunalnog otpada.

„Srbija je napravila veliki korak napred novim ministarstvom koje vode ljudi koji su se godinama profilisali u ekologiji. Vreme je za dramatičnije korake i da rekonstruišemo sistem upravljanja otpadom, tako što ćemo napraviti depozitni sistem koji će motivisati i građane i privredu da uklone otpad iz vode“, zaključio je Radović.

RTS

You may also like