Srušen spomenik star skoro ceo vek

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Početkom aprila meseca, spomenik posvećen Zeki Buljubaši, jednom od navećih junaka Prvog srpskog ustanka, i njegovim „golaćima“ u Ravnju srušen je u trenutku kada je na njega naleteo automobil.

Prema rečima Radmila Budečevića, predsednika Mesne zajednice Ravnje, nesreća u kojoj je stradao, na sreću, samo spomenik desila se 2. aprila, na dan predsedničkih izbora tako što je jedan meštanin Ravnja upravljajući automobilom u stanju alkoholisanosti udario direktno u spomenik. Povređenih nije bilo, a pričinjena je samo velika materijalna šteta.

Nakon nesreće je, obašnjava Radmilo, kontaktiran Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici kako bi se u što kraćem vremenskom periodu pristupilo popravci spomenika. Spomenik će, kaže on, biti vraćen u prvobitno stanje, a nešto drugačija biće samo ograda oko samog spomenika.

Jovan Gligorijević, poznatiji kao Zeka Buljubaša zajedno sa pripadnicima svoje čete, prema istorijskim podacima, poginuo je 1813. godine. Spomenik je podignut više od veka nakon njegove pogibije i to 1926. godine. Važno je pomenuti da je spomenik podignut i u čast ratnicima Ravnjancima koji su poginuli za otadžbinu u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Možda Vam se svidi i