Spomenik na Iriškom vencu biće kompletno obnovljen

Od strane Ozon
0 komentar

Spomenik „Sloboda“, simbol Narodnooslobodilačke borbe naroda Vojvodine protiv fašizma u Drugom svetskom ratu na Iriškom vencu, biće kompletno obnovljen ove godine, najavljuje Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici. Vrednost radova je 34 miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Spomenik koji je podignut u čast palih boraca, autora Sretena Stojanovića, u poslenje tri godine pretrpeo je ogromna oštećenja od kradljivaca bronzanih reljefa. Do kraja septembra, posetioci bi trebalo da se suoče sa novim izgledom, kako platoa tako i samog spomenika, koji će dobiti novi sjaj.

– Svedoci smo velike devastacije ovog spomenika. Prvo je ukraden bronzani reljef dužine 12 metara, a posle nekoliko meseci, pokušana je krađa drugog, ali lopovi nisu uspeli da ga iščupaju. Zavod je uradio projekte konzervatorsko-restauratorskih radova i sanacije ovog monumenta koji je jedan od najznačajnijih spomenika – simbola borbe protiv fašizma – naglašava Šulaja, dodajući da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu izdvojio 4,5 miliona dinara za izradu replike ukradenih reljefa. – Nova rasveta će obeležju dati novu dimenziju, jer će se noću videti sa svih strana, ali će biti postavljen i video-nadzor, uvedena čuvarska služba iz NP „Fruška gora“. Sve to sprečiće nove krađe, kako obnova ne bi bila uzaludna.

RESTAURACIJA POSTAMENTA

PORED kompletne kompozicije spomenika, biće urađena restauracija kamenih delova sa postamentom, koji nisu obnavljani još od 1951. godine, kada je spomenik otkriven.

Ministarstvo za radove obezbedilo 34 miliona dinara.

Izvor – Novosti

You may also like