Sremska Mitrovica – U Srbiji je jutros je i zvanično počelo prikupljanje potpisa kojima građani Srbije mogu da daju podršku inicijativi Fondacije Tijana Jurić da se uvede kazna doživotnog zatvora. Prikupljanje potpisa biće realizovano u 40 gradova, a između ostalog i u Sremskoj Mitrovici.

Svi koji žele svojim potpisom da podrže inicijativu za sada to mogu uraditi u prodavnici Proteini.si Sremska Mitrovica koja se nalazi u ulici Kralja Petra na broju 45 u vremenskom periodu 09:00 do 20:00 časova sve do nedelje, 29. oktobra, kao i u toku današnjeg dana na Trgu Ćire Milekića u periodu od 12 do 18 časova.

Inicijativu Fondacije Tijana Jurić da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, prethodnih dana je putem društvenih mreža podržao izuzetno veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije, najvaljujući tako svoj izlazak na štandove. Atmosfera podseća na situaciju iz 2015. godine kada se Fondacija borila da država izmeni Zakon o policiji i usvoji novi član, takozvani „Tijanin zakon“.

ARGUMENTI FONDACIJE TIJANA JURIĆ – ZAŠTO

Od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica. Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje, poručila je
Fondacija Tijana Jurić.

Možda Vam se svidi i