Sezoncima staž i osiguranje na radu – Srbija dobija novi zakon o sezonskim poslovima do kraja 2017.

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji, prema procenama, radi oko 300.000 sezonaca, od čega je 80.000 do 100.000 radnika na njivama. Kada bude usvojen novi zakon, oni više neće više raditi samo za dnevnicu.

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji je u pripremi, obezbediće sigurnost i punu zaštitu prava radnika u poljoprivredi i prijavu na penzijsko i osiguranje od povrede na radu. Plan je da ovaj zakon bude usvojen do kraja godine, a njegova primena počne naredne sezone.

Izradom novog zakona se bave ministarstva rada, poljoprivrede i finansija, a podršku im pružaju NALED i Nemačka razvojna saradnja. Oni su danas potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.

Novi propis predviđa da poslodavci angažuju sezonce registracijom podataka o radniku i firmi preko portala ili telefona, bez potrebe za sklapanjem formalnog ugovora. Cilj je da se zaštite prava sezonaca, stimulišu poslodavaci za poštovanje propisa, smanji siva ekonomija, kao i birokratija, a razvije e-uprava, kroz uvođenje novog elektronskog servisa.

– Nama se sada najveći broj zaposlenih na sezonskim poslovima u poljoprivredi nalazi u crnoj zoni, pre svega zbog birokratskih prepreka koje postoje. Želimo da to promenimo i da sezonske poljoprivredne radnike uključimo u sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Nedimović je objasnio da još nije definisan sistem poreskih obaveza koji će poslodavci morati da izmire za sezonske radnike.

– Prosečna dnevnica sezonskih radnika je 1.500 dinara, a naš predlog je da obaveze poslodavaca ne budu više od 20% tog iznosa po danu. Izdvajanja poslodavaca tako bi bila 200 do 300 dinara, ali ostalo je još da pričamo na tu temu sa ministrom finansija – rekao je Nedimović.

Među stavkama koje još nisu precizirane, te bi to trebalo da bude urađeno u narednom periodu, jeste da li će sezonski rad biti ograničen na 90 ili 120 dana godišnje.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i