Seminar u Biblioteci „Gligorije Vozarović“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U petak, 15. decembra Biblioteka „Gligorije Vozarović“ nastavila je program stručnog usavršavanja bibliotečkih kadrova Sremskog okruga organizovanjem akreditovanog seminara „Bibliotečke usluge za osobe treće životne dobi“.

Autorke programa prof. dr Dobrila Begenišić i MA Jelena Benić iz Narodne biblioteke Srbije su prezentovale program rada za osobe treće životne dobi kao specifične korisnike biblioteke, a to su stare i nemoćne osobe i osobe u staračkim domovima.

S obzirom na demogrfska kretanja karakteristična za savremeno doba, životni vek čoveka se produžava, te je povećana i potreba za inkluzijom starijeg stanovništva u društvo u kome je često marginalizovano. Uloga biblioteke u tom procesu može biti velika što se ističe u IFLA i ALA smernicama.

Bibliotekarima su ukazane specifičnosti ove grupe korisnika i predstavljeni različiti načini i vidovi rada sa tim korisnicima zasnovani na teoriji i pozitivnoj praksi.

Polaznici iz Iriga, Stare Pazove, Šida i Sremske Mitrovice su upoznati sa primerima dobre prakse u svetu koje mogu da modifikuju i prilagode potrebama svoje biblioteke i svojih lokalnih zajednica.

Možda Vam se svidi i