Sastanak predstavnika „Mitrosa“ i uzgajivača svinja

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Predstavnici kompanije „Mitros“ juče su se u Gradskoj kući uz prisustvo gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera i načelnika Gradske uprave za poljoprivredu Vladimira Nastovića sastali sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima kako bi zajedno, tačku po tačku prošli finalnu verziju ugovora o uslužnom tovu svinja.

Prema rečima generalnog direktora kompanije „Mitros“ počinje jedno novo doba za stočare, donosno uzgajivače svinja u Sremu i Mačvi.

„Danas smo se sastali kako bi do kraja doveli priču koju smo započeli u februaru ove godine. Svesni da u Sremu, Mačvi, odnosno Vojvodini i Srbiji je deficit stočnog fonda što se tiče svinjske sirovine mi smo odlučili da krenemo u drugu fazu našeg plana, jer prva faza je završena pre godinu dana, odnosno mi smo pre dva dana obeležili prvu godišnjicu od početka proizvodnje i sada je pravo vreme da krenemo u tu drugu fazu. U toj fazi ćemo za početak, prvih godinu dana deliti uvoznu prasad našim kooperantima na uslužni tov. Za tih godinu dana imamo zacrtano da napravimo prvi reprocentar sa kapacitetom 2.000 krmača, gde ćemo dobijati godišnje negde između 50.000-60.000 prasadi koji ćemo u kontinuitetu umesto prasadi iz uvoza početi da delimo našim kooperantima“, rekao je Adrović novinarima pre početka sastanka.

On je objasnio da su „Mitrosu“ potrebni stabilni kooperanti i dovoljne količine kvalitetnih sirovina, a da za uzvrat nude korektnu saradnju, siguran otkup i stabilne cene na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima početak izgradnje prvog reprocentra očekuje se krajem leta, da bi u narednih 5 godina bilo izgrađeno svih 10 planiranih centara.

„Naš plan je da za 5 godina imamo oko 20.000 krmača u našim reprocentrima, odnosno između 500.000 i 600.000 prasadi u tovu čime bi zadovoljili dnevno klanje od 2.500 do 3.000 svinja iz sopstvenog tova“, rekao je Adrović.

Za kraj on je dodao da je komunikacija sa poljoprivrednicima Srema i Mačve za sada jako dobra, a u prilog tome naveo je činjenicu da je „Mitros“ za godinu dana došao do klanja 1.000 svinja dnevno.

Gradonačelnik Mitrovice Sanader naglasio je da je uspešno poslovanje „Mitrosa“ u interesu kako te kompanije, tako i sremskih i mačvanskih uzgajivača svinja i samog grada.

„Nakon godinu dana i prvog klanja u fabrici „Mitros“ sada smo došli do toga da treba da otpočne druga faza, a to je ugovaranje proizvodnje svinja na teritoriji Grada Sremske Mitrovica i mi kao lokalna samouprava smo izuzetno zainteresovani da ovaj proces zaživi obzirom da nam je veliki interes da „Mitros“ kao velika prerađivačka industrija opstane, živi i još dugo godina radi u našem gradu“, rekao je Sanader.

On je podsetio da „Mitros“ ima velike planove i što se tiče zapošljavanja i što se tiče proizvodnje, a da je osnova svega sirovina, tako da na tom planu treba poraditi.

„Obzirom da kompanija „Mitros“ već ima ugovorena inostrana tržišta, mislim da je interes naših stočara da se vežu za ovu kompaniju, naravno ja očekujem da će i „Mitros“ da ispuni ono što obeća i ono što bude ugovoreno, a lokalna samouprava će uvek biti podrška i jednoj i drugoj strani“, rekao je Sanader.

Sastanku je prisustvovalo više od 30 poljoprivrednika, a jedan od njih je i Čarubdžić Branislav iz Grgurevaca koji je izuzetno zainteresovan da se bavu uslužnim tovom za „Mitros“ obzirom da je do sada imao jako dobru saradnju sa tom kompanijom.

„Sarađivao sam sa „Mitrosom“ i manje-više znam koji su njihovi zahtevi, ono što je na nama proizvođačima jeste da se prilagodimo, da te uslove ispunimo, a očekujemo da će nam se to svakako isplatiti“, rekao je kratko Čurubdžić.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Šta Mitros nudi uzgajivačima svinja u Sremu i Mačvi (SRB) | PoljoMagazin 05.06.2017. - 9:10 am

[…] Izvor: Ozon.rs […]

Komentari su zatvoreni.