Rekonstrukcija spomenika u Ravnju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Naredne nedelje počeće radovi na rekonstrukciji spomenika posvećenom Zeki Buljubaši, jednom od navećih junaka Prvog srpskog ustanka, i njegovim „golaćima“ koji se nalazi u samom centru Ravnja.

Podsećamo spomenik Zeki i „golaćima“ star je skoro jedan vek, a srušen je početkom aprila meseca ove godine kada je na njega naleteo automobil.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici uradio je elaborat, azatim i sproveo javnu nabavku za izvođača radova na rekonstrukciji spomenika.

Vrednost radova će iznositi negde oko 2 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena kako od osiguranja, tako i zahvaljujući lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica i donacijama ljudi dobre volje.

Jovan Gligorijević, poznatiji kao Zeka Buljubaša zajedno sa pripadnicima svoje čete, prema istorijskim podacima, poginuo je 1813. godine. Spomenik je podignut više od veka nakon njegove pogibije i to 1926. godine. Važno je pomenuti da je spomenik podignut i u čast ratnicima Ravnjancima koji su poginuli za otadžbinu u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Možda Vam se svidi i