Registarske tablice ubuduće će biti bez suglasnika Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu – Y i W, a slovo X ostaje.

Sadašnje tablice sa Š i Đ važe do isteka roka, saopštio je MUP Sadašnje tablice sa Š i Đ važe do isteka roka, saopštio je MUP
Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se ova slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, posebno pri plaćanju parkiranja.

– Odredbe člana 5, 7, 8 ,9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor – navode iz MUP-a i napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Sadašnje tablice sa Š i Đ važe do isteka roka

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

– Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate – objašnjavaju iz MUP-a.

Dobra vest: Tablice važe devet godina

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenom u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Izmenjen je i čan 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registraskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

Blic, OK Radio

Možda Vam se svidi i