Unija sindikata prosvetnih radnika protestuje ispred zgrade Vlade Srbije, a veliki broj ljudi okupio se u Nemanjinoj ulici.

Sremskomitrovački prosvetni radnici okupili su se jutros ispred hale Pinki i autobusom krenuli put Beograda kako bi se pridružili kolegama u protestu.

Ispred Vlade Srbije počeo je protest članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je zaustavljen.

Predsednica Unije Jasna Janković najavila je da će jedan dan do kraja marta biti potpuno obustavljena nastava u školama, ako se ne postigne dogovor sa vladom.

Kako su ranije najavili predstavnici ovog sindikata, jedan od zahteva je ispunjenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, potpisan na kraju petomesečnog štrajka 2015. godine.

Štrajk Foto arhiva 2015 – Ozon radio

Sporazumom je predviđeno uvođenje platnih razreda u javnom sertoru, isplata jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju i zaostalih nagrada.

Predsednica Sindikata Jasna Janković rekla je da će Vladi Srbije ostaviti rok do 30. marta da se ispune odredbe Sporazuma, a u suprotnom će 31. marta biti obustavljena nastava u svim školama na jedan dan.

Kako je navedeno na protestu ispre vlade Srbije, Unija okuplja predstavnike 736 škola, a u 500 njih, tvrde, nastava je danas bila skraćena na 30 minuta.

Poziv na protest upućen je i drugim sindikatima, ali je Sindikat radnika u prosveti Srbije odbio da se pridruži protestu i štrajku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je ranije da za štrajk nema razloga.

IZVOR: B92, TANJUG

You may also like