PRAZNIK Mnogi u Srbiji svetkuju, a evo šta danas valja uraditi!

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Aleksandra Nevskog, odnosno prenos njegovih moštiju.

Sveti Aleksandar Nevski bio je sin kneza Jaroslava, a od malena bio je srcem okrenut bogu. Bio je pravdoljubiv, žalostivan, istinski pobožan, prezirao je sujetu sveta. Od rane mladosti zavoleo je Hrista, uvek bio željan svete mudrosti svetih Otaca, a najviše je voleo da noći provodi u molitvi.

Iako je reč o ruskom svecu, Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa ga kao sveca poštuju u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla. To je slučaj i sa Srbijom, iako ga kao krsnu slavu u našoj zemlji proslavlja tek nekoliko desetina porodica, naročito u okolini Kragujevca.

Naime, postoji predanje da Aleksandra Nevskog u Srbiji slavi stanovništvo iseljeno sa severa Crne Gore. Oni su po dolasku u novu domovinu sa sobom poneli sećanje na dobre odnose sa Rusima, pa su ovog sveca prihvatili za novu krsnu slavu.

Inače, ovaj dan u celoj Crnoj Gori zovu Lesendrovdan, a najviše ga slave Vasojevići, ređe kao krsnu slavu, a više kao prislužak i to Aranđelovdanu.

Za Lesendrovdan primaju goste koje na ulazu u kuću nude rakijom. Gost podiže čašu i govori: „Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga ljeta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije!“

Ovog dana je hramovna slava Crkve Aleksandra Nevskog, u Beogradu.

ALO!

Možda Vam se svidi i