Pokrajinski sekretar posetio Bešenovo

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević juče je posetio Bešenovo i poljoprivrednicima ovog fruškogorskog sela predstavio mere podrške za razvoj poljoprivrede Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i aktuelne konkurse Sekretarijata. Pored velikog broja poljoprivrednika Bešenova sastanku je prisustvovao i sremskomitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader i predsednik Mesne zajednice Bešenovo Dragoljub Laketić.

„Zadovoljstvo mi je što sam došao u posetu Bešenovu, jer se u okviru naših redovnih aktivnosti Sekretarijata trudimo da obiđemo sva sela širom Vojvodine. Na današnjem skup poljoprivrednicima Bešenova približićemo mere agrarne politike Autonomne pokrajine Vojvodine u nameri da im eventualne nedoumice otklonimo i da im približimo sve konkursne uslove kako bi oni iskoristili sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju“, rekao je Radojević.

On je objasnio da je agrarni budžet Pokrajine veći nego ikad, da je uveden niz novih mera podrške koje omogućavaju poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju i napomenuo da je ove godine akcenat stavljen na mlade poljoprivrednike starosti do 40 godina i na žene kao nosioce poljoprivrednih gazdinstava.

„Želimo konkretno kroz suštinske mere agrarne politike da podržimo mlade poljoprivrednike i žene i da ih na ovaj način stimulišemo da dalje razvijaju poljoprivrednu proizvodnju i da ostanu na selu“, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima upravo jedna od mera podrške je i takozvani startup program namenjen mladima koji podrazumeva stimulaciju sa 75% bespovratnih sredstava za iznose do 10.000 eura.

Radojević je između ostalog istakao da su skupovi kao jučerašnji izuzetno bitni ne samo kako bi se poljoprivrednicima predstavile sve mere podrške, nego i kako bi se čuo nihov glas.

„Pored sredstava javnog informisanja i pored sajta Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu smatram da je neophodno gotovo svakodnevno razgovarati sa poljoprivrednicima, upravo imati jedan interaktivan odnos sa nima, jer često smo svedoci da poljoprivrednici nisu dovoljno informisani, tako da neke stvari moramo direktno u oči da im kažemo. Poljoprivrednici vole kada neko od državnih službenika dođe u njihovo selo i hoće da porazgovara sa njima, ne samo da im približi mere podrške nego i da čuje njihov glas, da čuje njihovo viđenje određenih aktuelnih problema i mi smo upravo zbog toga tu, da ukoliko možemo zajedno prevaziđemo određene situacije, jer ove mere koje sprovodimo putem agrarne politike jesu namenjene upravo poljoprivrednicima i zato želimo u direktonom kontaktu sa njima čujemo njihov glas i da uvažimo njihove argumente“, dodao je Radojević.

Gradonačelnik Sanader je kratko rekao da je lokalna samouprava i do sada imala dobru saradnju sa Sekretarijatom i da se sa raznim projektima javlja na sve konkurse koje Sekretarijat raspiše.

„U narednom periodu pokušaćemo da do sada dobru saradnju sa Sekretarijatom još više unapredimo i da neke naše projekte istaknemo kod njih kao nešto novo za čega bi oni mogli da raspišu konkurse“, rekao je Sanader.

„Pre svega moram da izrazim svoje zadovoljstvo posetom pokrajinskog sekretara, jer je ovo prvi put u poslednjih 50 godina koliko se meštani sećaju da imamo jednu ovako bitnu posetu. Ono što ja kao predsednik mesne zaednice Bešenovo mogu da kažem jeste da kod nas u selu ima dosta mladih ljudi koji su ambiciozni i koji su raspoloženi da ostanu ovde i da se bave poljoprivredom, stočarstvom, ratarstvom, povrtarstvom i naravno voćarstvom, tako da se nadam da će svima njima ova poseta doneti nova saznanja o tome kako da unaprede svoju proizvodnju, kako da dođu do podsticajnih sredstava, a možda i neke nove ideje“, rekao je Laketić.

Možda Vam se svidi i