Podržite inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora – SPISAK svih gradova u kojima se prikupljaju potpisi

Od strane Ozon
0 komentar

Fondacija Tijana Jurić ispuniće svoje obećanje i pokušati da prikupljanjem potpisa građana Srbije kroz građansku inicijativu, podseti državu da usvoji njen predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Tako će u periodu od 23. do 29. oktobra u preko 40 gradova u Srbiji biti organizovani štandovi za prikupljanje potpisa.

Potpisi svih onih građana koji se budu izjasnili za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, biće nakon toga predati Skupštini Srbije. Biće to drugi susret predstavnika Fondacije Tijana Jurić i republičkog parlamenta. Prvi susret bio je 3. maja kada je osnivač Fondacije, Igor Jurić, predao predlog za izmenu Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković.

„Mislili smo da neće biti potrebe da dvaput ukazujemo kolika potreba postoji da uvedemo jednu takvu sankciju i da zaštitimo decu. I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbedimo bezbednije uslove za život i odrastanje sve dece u Srbiji. Kada smo predali predlog za izmenu zakona, mi smo zapravo pokrenuli inicijativu, volju naroda, a sada, kada smo stigli do prikupljanja potpisa, taj isti narod, pre svega roditelji i budući roditelji, imaju priliku da podrže predlog koji bi doneo veliku promenu. Svi treba da shvatimo da smo mi ta snaga i da onda kada ima prostora da odlučujemo, to svoje pravo treba i da iskoristimo. Pozivam sve punoletne građane da dođu do naših štandova i da učine veliku stvar za bezbednost dece“, kaže Igor Jurić.

POTPIŠITE U SVOM GRADU – SPISAK GRADOVA I LOKACIJA
Potpisi će se prikupljati u 40 gradova u Srbiji, u periodu od 12 do 18h.

BEOGRAD – Knez Mihajlova, Palilula (Shopy), Ušće, Delta city, NOVI SAD – Trg slobode, SUBOTICA – centar, Prozivka, NIŠ – centar Pobeda, ZRENJANIN – Vodotoranj, KRAGUJEVAC – Univerzitet, Balkan, KRALJEVO – centar kod spomenika, KRUŠEVAC – centar, ZAJEČAR – centar, ČAČAK – centar, KIKINDA – Svetosavska 32, VRANJE – centar, VLADIČIN HAN – Dom kulture, NOVI PAZAR – šetalište kod „pečurke“, LAZAREVAC – Centar za kulturu, RUMA – glavni trg, PANČEVO – glavni park, Shoping centar Aviv, SOMBOR – Kralja Petra 24, GRAČANICA – centar, INĐIJA, STARA PAZOVA, ALEKSINAC – centar, VRANJE – centar, SVRLJIG – centar, GADŽIN HAN – centar, PROKUPLJE – centar, LESKOVAC – centar, VLASOTINCE – centar, KURŠUMLIJA – centar, BLACE – centar, NEGOTIN – centar, BOR – centar, RAŠKA – Ušće, SREMSKA MITROVICA, VRŠAC, BEOČIN, VALJEVO, ŠABAC…

ZAŠTO KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA ?

Predlog Fondacije Tijana Jurić podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

„Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo“, navodi ova Fondacija u svojoj zvaničnoj inicijativi, zaključio je Igor Jurić.

NAŠI ARGUMENTI – ZAŠTO

Od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica.

„Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje“, navodi se u saopštenju Fondacije Tijana Jurić.

You may also like