Počinje rekonstrukcija Žitnog trga

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prvi pripremni radovi u okviru projekta rekonstrukcije Žitnog trgu u Sremskoj Mitrovici i zvanično su počeli.

Trenutno se radi na ograđivanju samog arheološkog lokaliteta, a zatim slede radovi na konzervaciji, restauraciji, prezentaciji. Takođe, radovi će obuhvatati i postavljanje montažnog amfiteatralnog stepeništa sa istočne strane pomenutog lokaliteta.

Realizacija projekta obuhvata dve faze. Prva faza predstavlja prethodne radove na detaljnom čišćenju lokaliteta i kontrolnim geodetskim snimanjem nakon čišćenja, kao i uzorkovanjem materijala i njegovu dalju laboratorijsku analizu. U drugoj fazi planirana je realizacija projektovanog amfiteatra i konzervacija i restauracija arheoloških ostataka, na projektovane kote.

Vrednost radove iznosi oko 26,6 miliona dinara, od čega je 24 miliona obezbeđeno od strane Ministarstva kulture i informisanja, a ostatak od strane lokalne samouprave. Izvođač radova je sremskomitrovačka firma „Projektant-SM“, a krajnji rok za završetak istih je 31. decembar 2017. godine.

Možda Vam se svidi i