„Otvoreni dan“ u mitrovačkoj kasarni

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Jedinice 1. brigade kopnene vojske Garnizona Sremska Mitrovica u subotu 8. aprila organizuju manifestaciju „Otvoreni dan“. Manifestacija će biti realizovana u vremenskom periodu od 09:00 do 13:30 časova u kasarni „Boško Palkovlević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, a tim povodom danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije.

Prvi put mitrovačka kasarna je svoja vrata građanima otvorila 2010. godine, što znači da će manifestacija zakazana za subotu biti sedma po redu.

„Cilj manifestacije „Otvoreni dan“ jeste da se izvrši promovisanje obučenosti pripadnika 1. brigade kopnene vojske i jedinica garnizona Sremska Mitrovica za izvršenje dodeljenih zadataka i misija, da se izvrši promovisanje vojnog poziva i profesionalizacije vojske i da se kroz druženje sa građanima Sremske Mitrovice obezbedi jačanje poverenja njenih građana u Vojsku Srbije, odnosno u njen jedan deo koji se nalazi u ovom gradu“, na konferenciji je rekao potpukovnik Borisav Krnjajić, komadant Kasarne „B. P. Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Krnjajić je izrazio nadu da će vremenski uslovi biti dobri i da će se Mitrovčani odazvati na poziv Kasarne u velikom broju, baš kao i prethodnih godina.

„Do sada je našu manifestaciju posetilo između 7.000 i 8.000 ljudi, nadamo se da će nas vremenski uslovi poslužiti i da ćemo građanima uspeti da prikažemo sve ono što smo i zamislili, a to su sredstva za osmatranje i izviđanje izviđačkih jedinica 1. brigade kopnene Vojske, sredstva telekomunikacija, sanitarna stanica, sanitetsko motorno vozilo i sredstva za pružanje prve pomoći, samohodno lansirno oružje, aritljerijsko oružje, tenk m84, borbeno vozilo pešadije BT 50. Pored stacionarnog dela takođe ćemo prikazati i deo praktičnih radnja posada i timova“, rekao je Krnjajić.

Za kraj svog obraćanja on je pozvao Mitrovčane, ali i one koji to nisu da u subotu posete kasarnu.

„Poželeo bih da građani odvoje vremena ove subote, da nas posete i da budu naši gosti u Kasarni, a mi ćemo se potrduiti da budemo dobri domaćini, da učinimo da im taj dan ostane u lepom sećanju i da im pripadnici Vojske Srbije budu malo bliži nego što su to bili pre ove manifestacije“, završio je Krnjajić.

Predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Jaković istakao je da lokalna samouprava ima dobru saradnju sa Vojskom Srbije i da podržava najavljenu manifestaciju.

„Ceneći ulogu i značaj Vojske Srbije u sistemu odbrane Republike Srbije, poštujući sve napore koje je Vojska Srbije imala u maju 2014. godine kada su naš grad zadesile katastrofalne poplave i obzirom na činjenicu da je Vojska Srbije veliki poslodavac naših sugrađana Grad Sremska Mitrovica vrlo rado uzima učešće u organizaciji ovog čitavog događaja. Ovo je jedinstvena prilika da se svi naši sugrađani upoznaju sa operativno – tehničkim sposobnostima Garnizona u Mitrovici i pozivam sve da je iskoriste“, rekao je Janković.

On je objasnio da će Grad svoj doprinos održavanju ove manifestacije dati i na taj način što će između ostalog obezbediti i besplatan autobuski prevoz do Kasarne za sve zainteresovane građane.

„Imaćemo dve linije prevoza u subotu, prva gradska linija prevoza će saobraćati na svakih sat vremena odnosno u 9, 10 i 11 časova i kretaće se trasom od Gradske kuće gde će biti početna stanica, zatim kroz ulice Zmaj Jovina, Pivarska, Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana gde će kod Crkve Svetog Dimitrije biti stanica za prijem putnika, zatim ulicama Zanatlijska, Ribarske obale, Konstantina Velikog, kod kružnog toga takođe biće stanica za prijem putnika, pa Bulevarom do Crvene česme gde će takođe biće prijem putnika, baš kao i na početku ulice Trive Vitasović na ulasku u Laćarak. Povratak ovom linijom zakazan je za 11:30 i 12:30 časova. Druga linija će saobraćati iz centra Kuzmina u 09:00 časova, u Martincima autobus će biti oko 09:15, a u Laćarku oko 09:30 časova. Povratak je u 13 časova iz Kasarne“, objasnio je Janković.

U saradnji sa Crvenim krstom Sremska Mitrovica u toku „Otvorenog dana“ biće organizovana i humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, a takođe posetioci će moći da prisustvuju i sportskom nadmetanju između pripadnika Garnizona i ekipe Grada Sremske Mitrovice.

Svojevrsnu najavu manifestacije Mitrovčani će moći da vide u centru grada u sredu, 5. aprila u vremenskom periodu od 09:00 do 13:00 časova.

Kasarna „Boško Palkovljević Pinki“ nalazi se u Planinskoj ulici bb u Sremskoj Mitrovici.

You may also like