OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ učestvuje u projektu „Za čistije i zelenije škole“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ove godine u program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ koji sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice uključla se i Osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod” iz Noćaja.

U programu je do sada aktivno učestvovalo 185 učenika svih uzrasta, odnosno razreda, 24 nastavnika i 4 pomoćna radnika škole u Noćaju. Koordinator programa je Olivera Filipović profesor biologije i hemije, a svesrdnu pomoć u njegovoj realizaciji pružili su direktor škole Slađan Papić i rukovodilac područnog odeljenja Petar Šarić.

Prema rečima koordinator Filipović u okviru programa je do sada realizovan niz aktivnosti, održano je više radionica i tribina, napravljeno nekoliko panoa, uređen eko kutak, ozelenjeno školsko dvorište.
Sve aktivnosti bile su prilagođene uzrastu, pa su tako na primer učenici trećeg razreda pisali radove koji su objavljeni u časopisu “Čuvari ravnice”, dok su učenici osmih razreda sproveli anketu na malom uzorku ljudi iz lokalne sredine o poznavanju ekoloških pojmova, ali i vodovodu koji se postavlja u mestu.

Učenicima viših razreda je kroz tribinu prezentovan „Sindrom imuno deficijencije“, a na panou u holu škole su bile postavljene slikovne informacije i za zainteresovane učenike nižih razreda. Cilj je bio da se učenici podsete na postojanje mikro sveta koji nije baš uvek koristan za čoveka i razviju svesti o odnosu prema sebi i svom telu, a sve u skladu sa njihovim psihofizičkim razvojem.

Niži razredi okitili su ručno izrađenim ukrasima školsku jelku tokom novogodišnjih praznika, a tu je stavljen akcent na 365 dana zelene četinare, pluća naše planete, i na kreativan način usvajanje saznanja o njihovoj dobrobiti za čistiji vazduh na Zemlji.

Takođe održana je radionica na temu “Hrana gorivo života”, kao i tribina “San i snovi”. Obe aktivnosti iznedrile su po jedan edukativni pano koji su okačeni u holu škole. Učenici 7. i 8. razreda u duhu hemije napravili su i plakat o piktogramima, standardnim oznakama na proizvodima i njihovom uticaju na čoveka i životnu sredinu.

Ozelenjavanje enterijera i eksterijera proticalo je u skladu sa vremenskim prilikama. Krajem jeseni raščišćene su travnate površine oko škole i u školskom dvorištu i posađeno je dosta mladica kao što su jorgovan, višnja, lipa, brest, ali i dosta zeljastih biljaka. Takođe u samoj školi napravljeno je više botaničkih kutaka po holovima.

Učenici su se takođe priključili i humanitarnoj akciji „Čep za hendikep“, pa je tako u školi određeno posebno mesto za odlaganje čepova sa plastične ambalaže.

Tokom marta meseca školu u Noćaju ispred Pokrajinskog sektretarijata za urbanizam i životnu sredinu posetila je podsekretarka Tabak Brankica koja je pratila timsku radionicu koju su pripremile pedagog Biljana Hrgović,psiholog Biljana Božić, učiteljice i koordinator Filipović na temu „Ikebana“.
Sve aktivnosti sprovedene do sada u okviru programa zapisane su u takozvanom ekološkom dnevniku u čijem vođenju se smenjuju razredi i oblik zapisa: crtež učenici 3. razreda, tabela učenici 8. razreda.

U nastavku biće realizovano još nekoliko edukativnih radionica, održan eko kviz, a takođe organizovaće se i akcija prikupljanja smeća i uređenja samog Noćaja.

Program “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ima za cilj podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini, kao i podsticanje aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u obrazovnim ustanovama u Vojvodini. Aktivnosti u okviru programa treba da traju od 20. oktobra do 15. maja ove godine, a pored OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” u njega su uključene još tri škole sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. U pitanju su osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice i „Branko Radičević“ iz Kuzmina, kao i Srednja ekonomska „9. Maj“, takođe iz Sremske Mitrovice.

Možda Vam se svidi i