Održana debata. Srbija i EU: Poštovanje nacionalnog identiteta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru Projekta „Evropa za mene“ juče je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana prva tribina pod nazivom „Srbija i EU: Poštovanje nacionalnog identiteta“.

Tribinu su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Univerzitet u Beogradu – Fakultet političkih nauka u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica, a vodili su je prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, prof. dr Radmila Nakarada, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, prof. dr Slobodan Samardžić, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i prof. dr Budimir Košutić, Pravni fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Cilj održavanja tribine, odnosno samog projekta prema rečima profesora Simića jeste približavanje EU i svih vrednosti koje ona sa sobom nosi stanovnicima Srbije, ali i upoznavanje sa problemima sa kojima se ista susreće i mogućnostima njihovog prevazilaženje.

Profesor Simić koji je ujedno i koordinator projekta „Evropa za mene“ objasnio je da će u okviru projekta biti realizovano 18 debata o svih 35 poglavlja sa Evropskom unijom.

„Sve tribine imaju teme koje mogu da zanimaju naše stanovništvo, u njima stanovnici Srbije mogu i treba da prepoznaju svoj neposredni interes, šta je tu dobro zapravo dobro za njih, šta mi kao pojedinci, ali i kao društvo možemo da imamo od usvajanja takvog načina uređena društva kao što je u EU“, rekao je profesor Simić.

On je objasnio da je Grad Sremska Mitrovica odabrana za sam start projekta jer je u njoj jako razvijen Evropski pokret, i da će tribina „Srbija i EU: Poštovanje nacionalnog identiteta“ pokazati kako ulaskom u EU država ne gubi svoj identitet, već obogaćuje jedan novi, zajednički koji stvara sa ostalim članicama Unije. Taj identitet karakterišu neke univerzalne globalne vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava, vladavina prava, demokratija…

Posle Sremske Mitrovice tribine će biti održane još u Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Šapcu, Valjevu, Užicu, Jagodini, Nišu, Zaječaru, Raškoj, Novom Pazaru…

Možda Vam se svidi i