Održan seminar o Humano papiloma virusu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Seminar o HPV, načinima prenosa istog, posledicama nelečene infekcije pomenutim virusom i načinima sprečavanja oboljenja namenjen zdravstvenim radnicima Sresmskog okruga održan je danas u Gradskoj kuću u Sremskoj Mitrovici.

Organizatori seminara su Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

O epidemiološkim karakteristikama oboljenja izazvanih HPV na seminaru govorila je dr Goranka Lončarević, specijalnista epidemiologije Instituta „Batut“, a o primarnoj prevenciji govorila je dr sci med Milena Kanazir, specijalista epidemiologije „Batuta“.

Dr Darija Kisić Tepavčević sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu govorila je o HPV vakcini, dok je o sekundarnoj prevenciji sremskim zdravstvenim radnicima govorila dr Bojana Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva Instituta „Batut“.

O ulozi roditelja i zdravstvenih radnika u implementacii programa HPV imunizacije govorila je dr Katarina Boričić, specijalista socijalne medicine Instituta, a Zorka Zeba, dipl. ekonomista -menadž. u zdravstvu je nešto više rekla o veštinama efikasne komunikacije zdravstveni radnik – pacijent.

„Cilj današnjeg predavanje jeste da ukažemo na značaj prevencije, prvenstveno karcinoma grlića materice imajući u vidu da sve infekcije izazvane Humano papiloma virusima predstavlju javno zdravstveni problem, da je Srbija i dalje među vodećim zemljama što se tiče obolevanja i umiranja karcinoma grlića materice koji upravo izaziva HPV. Zavod za Javno zdravlje kao koordinator u skriningu za ovu opaku bolest sprovodi i koordinira sve aktivnosti na teritoriji Sremskog okruga, a ovo je samo jedna od njih“, rekla je dr Malbašić Branka spec. socijalne medicine.

Prema njenim rečima tumori se nalaze na drugom mestu u morbiditetu i mortalitetu na teritoriji grada Sremska Mitrovica, ali i na teritoriji Srema.

„Današni seminar je deo edukativnih aktivnosti u okviru programa unapređenja primarne prevencije oboljenja izazvanih Humano papiloma virusom, a osim učestalosti o infekciji izazvanom ovim visurom koji se seksualnim putem prenosi, govoriće se i o načinima prevencije i to pre svega primarne prevencije, odnosno mogućnosti vakcinacije mladih, adolescenata pre stupanja u sexualne odnos, jer je tada efekat vakcine najbolji, naefikasniji. Pored tog biće govora i o značaju edukacije u školama, skrininga i preventivnih pregleda“, rekla je dr Boričić.

Humani papiloma virus (HPV) infekcija

Humani papiloma virusi su grupa DNK virusa i svi su vrlo infektivni (zarazni). To su jedini virusi koji u organizmu ljudi i životinja mogu dovesti do nekontrolisane proliferacije tkiva, tj. do tumorskog rasta, usled DNK mutacija. Većina infekcija ovim virusom nije opasna po život (ili bar to do danas nije poznato). Humani papiloma virusi stvaraju epitelne tumore kože i sluznica. Veoma su uporni i otporni na razne lekove.

Manifestacije infekcije humanim papiloma virusima mogu se klasifikovati kao: latentne (bez simptoma), subkliničke (slabo izražene) ili kliničke (vidljive), a mogu biti različitih lokalizacija i izgleda.

Neki od tipova ovog virusa uzrokuju rak grlića materice, ali i anusa, vagine i spoljašnjih polnih organa žene (vulva). Isti virusi, mada ređe, mogu da budu odgovorni i za kancer penisa, a kod osoba koje upražnjavaju genitalno-oralni seks i za rak usne šupljine i glasnih žica. Maligna transformacija je uglavnom primećena kod osoba sa genitalnim bradavicama, kada se one ponavljaju, kao i kod pacijenata sa poremećajem imuniteta.

You may also like