Održan omaž Petru Ljahoviću i promocija knjige “Ukrajinci u Sremskoj Mitrovici i okolnim selima“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svojevrstan omaž Petru Ljahoviću i promocija knjige “Ukrajinci u Sremskoj Mitrovici i okolnim selima“ koju je nedavno preminuli Petar napisao sa svojim bratom Mihajlom Ljahović održan je juče u prostorijama ukrajinske grko-katoličke crkve.

Omažu i promociji prisustvovali su brojni članovi ukrajinske zajednice, predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica i Ambasade Ukrajine, kao i drugi prijatelji braće Ljahović.

„Knjigu “Ukrajinci u Sremskoj Mitrovici i okolnim selima“ napisao sam zajedno sa mojim bratom Petrom koji je na žalost 3. jula preminuo i nije dočekao da zajedno obavimo ovu promociju. Knjiga govori zapravo o ukrajinskoj zajednici koja živi u Sremskoj Mitrovici već više od 70 godina. Mi smo sva ona usmena predanja koja su se prenosila sa generacije na generaciju oblikovali u jednu formu, celinu i stavili na papir i tako napravili osnovu za dalji život Ukrajinaca u ovom gradu“, rekao je Mihajlo i dodao da se nada da će se naći neko ko će njihov posao da nastavi, kao i da će knjiga obogatiti kulturno nasleđe Mitrovice.

Prema negovim rečima jučerašnji omaž i promocija su ujedno tužan i srećan događaj, ali svakako vrlo značajan za sve Ukrajince u Sremskoj Mitrovici.

Profesor doktor Slađana Milenković, recezent knjige kratko je rekla da su se braća Ljahović prihvatila velikog posla i da je knjiga koja je nastala kao produkt istog na neki način skica istorije Ukrajinaca u našem gradu.

„Na žalost, Petar nije uspeo da dočeka ovu promociju, ali je uspeo da je za života završi i da je objavi. Veliki je gubitak njegov odlazak ne samo za Društvo za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ čiji je Petar bio dugogodišnji predsednik, zatim istaknuti član, nego i za kulturu Sremske Mitrovice generalno, jer je ona izgubila jednog hroničara“, rekla je Milenković na promociji.

Knjiga “Ukrajinci u Sremskoj Mitrovici i okolnim selima“ obuhvata kratak pregled istorijata doseljavanja od Ukrajine preko Bosne i Hercegovine, pa sve do Srema i Sremske Mitrovicene, zatim poglavlje o verskom životu Ukrajinaca, poglavlje o privrednom životu, ekonomiji, a najveći deo knjige zauzima kulturno – prosvetna delatnost Društva za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“.

Možda Vam se svidi i