Kako se ispravno meri temperatura vazduha?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Poslednjih nekoliko dana Mitrovčani su svojim termometrima zabeležili temperature koje su se kretale i iznad 45 °C, iako se u zvaničnim prognozama Republičkog hidrometeorloškog zavoda nije navodilo da će temperature prelaziti četrdeseti podeok Celzijusove skale. Kako je onda moguće da su termometri pokazivali toliko visoke temperature?

Prvo treba reći da se za meteorološka merenja temperature vazduha koriste dve vrste termometara – termometri punjeni živom i termometri punjeni alkoholom. Prvi od njih vernije prate promene temperature, međutim ne mogu se koristiti kada je temperatura vazduha ispod -36°C, jer se živa mrzne na temperaturi od oko -39°C. Niže temperature beleže se termometrima punjenim alkoholom.

Kako se zaista meri temperatura vazduha?

Worl meteorological organization (Svetska Meteorološka Organizacija) je propisala standarde merenja temperature vazduha, po tim standardima kollika je zaista temperatura vazduha nećemo saznati ukoliko termometar držimo iznad usijanog asfalta, betona, stakla, metala.

Kako bi tačno izmerili temperaturu vazduha potrebno je da termometar pre svega bude postavljen na 2 metra visine iznad travnate površine, jer se na taj način uticaj podloge smanjuje na minimum, u tzv. „meteorološki zaklon“. Taj „zaklon“ je u stvari kućica napravljena od drveta koja je ofarbana belom bojom kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim minimalno smanjila zagrevanje materijala. Kućica treba da poseduje proreze koji imaju ulogu da omoguće nesmetano cirkulisanje vazduha unutar same kućice i štite instrumente od direktnog izlaganja suncu. Ukoliko se na ovaj način izmeri temperatura vazduha dobiće se njena prava vrednost.

meteoplaneta.rs
serbianmeteo.com

Možda Vam se svidi i